x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Editorii din Republica Moldova acuză distrugerea cărţii naţionale

Editorii din Republica Moldova acuză distrugerea cărţii naţionale

de Diana Scarlat    |    15 Iul 2008   •   00:00

Editorii din Moldova spun că autorităţile au instituit cenzura, ideologică şi economică după ce Parlamentul a votat cîteva modificări la Legea activităţii editoriale cu mai puţin de o luna în urmă.

Problemele distribuţiei şi editării de carte româniească în Republica Moldova sînt cunoscute de foarte mult timp. Cei care au încercat să tipărească acolo publicaţii în limba română s-au confruntat ani la rînd cu diverse probleme, dar acum acuză autorităţile de la Chişinău că aplică, "punctual şi metodic, un plan diabolic de distrugere a sistemului editării de carte”.

 
Editorii din Moldova spun că autorităţile au instituit cenzura, ideologică şi economică după ce Parlamentul a votat cîteva modificări la Legea activităţii editoriale cu mai puţin de o luna în urmă. Chiar şi înainte de a se vota modificările, legea îi cenzura, acordînd sprijin financiar din bani publici doar unor edituri subordonate Ministerului Culturii. Acum ei pierd şi foarte mulţi bani, după ce au făcut investiţii importante.

 
EXCLUDEREA. "Un regulament privind evaluarea, selectarea şi editarea de manuale, aprobat recent de Guvern (nr. 753 din 23.06.2008), exclude totalmente din procesul de elaborare şi editare a manualelor editurile cu o bogată experienţă în acest sens. Procesul de editare a manualelor de tip nou, moderne şi eficiente sub aspect didactic, demarase în contextul reformei învăţămîntului, proiect co-finanţat de Banca Mondială printr-un împrumut de 20 milIioane de dolari.”, explică, într-un comunicat de presă, editorii afectaţi de noua legislaţie, semnat de Iurie Birsa, directorul editurii Arc, Oleg Bodrug, directorul editurii Prut International, Oleg Bujor, directorul editurii Epigraf, Iurie Colesnic, directorul editurii Museum, Gheorghe Erizanu, directorul editurii Cartier, Gheorghe Prini, directorul IEP Ştiinţa şi Anatol Vidrascu, directorul editurii Litera. Aceştia arată că au format echipe de creaţie, care au inclus autori de manuale, redactori, designeri de carte, experţi şi consultanţi, traducatori etc., au cumpărat utilaj tehnic de performanţă (calculatoare, scanere, imprimante etc.), au investit resurse umane, materiale, financiare, creînd un sistem editorial complex, performant şi eficient, şierzînd în final foarte mulţi bani din cauza legiuitorilor. "La etapa iniţială, concursurile de editare au fost asistate logistic, financiar şi decizional de experţii Băncii Mondiale în ceea ce ţinea de elaborarea regulamentelor şi a documentaţiei de licitaţie, monitorizarea tuturor etapelor de evaluare şi editare de manuale. Astfel, a fost creat un sistem eficient care asigura transparenţa, competenţa şi echitatea concursurilor şi evaluărilor, implicarea unui numar mare de concurenţi, ceea ce a asigurat o eficienţă bună a ofertelor (calitate plus preţ). În esenţă, s-a apelat la experienţa mondială şi s-a implementat această experienţă atît în ceea ce ţine de forma de organizare, cît şi în tot ce rezultă, implicit, ca manual performant. Or, o calitate derivă din toate componentele.”, arată semnatarii comunicatului de presă din Republica Moldova. Editorii se plîng de situaţia în care sînt puşi acum, cînd investiţiile le sînt ignorate, în timp ce este implementat "un mecanism rudimentar de evaluare a manuscriselor”, elaborate doar de autori, care urmează a fi multiplicate.

 
STOP MODERNIZăRII. "În aprilie 2008, la Preşedenţie a fost examinată tema "editării manualelor”. În context, am fost solicitaţi să ne expunem opinia. Am constatat, o dată cu emiterea Hotărîrii Guvernului, că nu numai opiniile noastre nu au fost luate în seamă, ca şi în cazul Legii activităţii editoriale, dar nici nimic din ceea ce menţionase Preşedintele ca obiective şi soluţii primordiale nu s-a respectat în regulament. Dimpotrivă, totul a fost abordat din perspectiva creării unui sistem ineficient, greoi, subiectiv şi tendenţios!”, seclară editorii din Moldova. Protestatarii arată că sistemul de editare a manualelor este distrus în ansamblu, urmînd întregul sistem educaţional, a cărui modernizare le dădea pînă acum o speranţă. "Dacă se presupune că unele manuale în forma finită au fost evaluate şi selectate nereuşit, cum poţi garanta calitatea, evaluînd doar manuscrisele?”, se întreabă păgubiţii.

×
Subiecte în articol: externe directorul