x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Educaţie pentru prizonieri

Educaţie pentru prizonieri

de Anca Aldea    |    25 Mar 2008   •   00:00
Educaţie pentru prizonieri
Sursa foto: Michael V. May/

Deşi şi-au ispăşit pedep­sele, prizonierii irakieni nu vor să mai iasă din închisoare. Asta pentru că forţele americane din Irak le oferă şcolarizare gratuită pe timpul detenţiei.

Deşi şi-au ispăşit pedep­sele, prizonierii irakieni nu vor să mai iasă din închisoare. Asta pentru că forţele americane din Irak le oferă şcolarizare gratuită pe timpul detenţiei.

Armata Statelor Unite staţionată în Irak pune la dispoziţia prizonierilor din închisorile de la Camp Cropper, de lângă Bagdad, şi de la Camp Bucca, de lângă Basra, o serie de programe educative, au declarat surse americane, citate de AFP.

 

STUDIOŞI. Aproximativ 23.000 de deţinuţi, între care 500 de minori, ajunşi “la mititica‘‘ din varii cauze, inclusiv complicitate la insurgenţă, beneficiază de cursuri gratuite oferite de militarii americani din cele două baze. “În ultimele trei sau patru luni am primit tot mai multe cereri de la deţinuţi care doresc să rămână după gratii pentru a-şi termina studiile‘‘, a declarat generalul Douglas Stone într-o conferinţă de presă susţinută la Bagdad. Cele mai multe solicitări, a adăugat ofiţerul, citat de Agenţia France Presse, provin de la părinţii minorilor închişi la Camp Cropper şi la Camp Bucca. Recent, profesorii de la şcoala denumită sugestiv “Casa Înţelepciunii‘‘, situată în apropiere de Camp Cropper, au primit o astfel de cerere de la părinţii unui tânăr care consideră că varianta de a urma cursurile după gratii este cea mai bună pentru copilul lor. Există chiar şi solicitări din afara penitenciarelor, de la oameni simpli, nevinovaţi, care doresc să intre în în­chi­soare doar pentru a studia gratuit cu profesorii desemnaţi de cele două baze militare americane.

Generalul Stone susţine că ar­mata americană nu încurajează această “modă‘‘. Potrivit statisticilor, media zilnică a irakienilor ares­taţi este de 20, iar irakienii eli­be­raţi din cele două închisori nu de­păşesc zilnic 50. Ofiţerul american este încrezător în cifre, dar şi în pro­gra­mele edu­ca­tive oferite de armata SUA. De altfel el precizează că din septembrie 2007 şi până în pre­zent apro­ximativ 6.000 de deţinuţi au fost eli­beraţi din cele două închisori.

×
Subiecte în articol: externe