x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viaţa pe aeroport a celui care a dezvăluit secretele Americii, Edward Snowden

Viaţa pe aeroport a celui care a dezvăluit secretele Americii, Edward Snowden

de Marina Constantinoiu    |    26 Iun 2013   •   18:39
Viaţa pe aeroport a celui care a dezvăluit secretele Americii, Edward Snowden
Sursa foto: IGOR KHARITONOV/EPA/Intact Images
Obţinerea extrădării fostului colaborator al NSA, Edward Snowden, devine obiectivul prioritar al diplomaţilor americani
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a risipit ceaţa care înconjura cazul Snowden, dând Americii o nouă temă de gândire. El a anunţat că Edward Snowden, fostul consultant NSA dat în urmărire de Statele Unite, se află în continuare în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, relatează AFP.
Putin a explicat că între Rusia şi Statele Unite nu există niciun acord de extrădare, subliniind că ar fi bine pentru Snowden să aleagă cât mai repede destinaţia. "Domnul Snowden este un om liber. Cu cât îşi va alege mai rapid destinaţia finală, cu atât va fi mai bine, pentru el şi pentru Rusia", a subliniat Putin, excluzând posibilitatea aplicării unor măsuri împotriva acestuia.  "Sosirea la Moscova a lui Edward Snowden a fost surprinzătoare în totalitate", a subliniat Vladimir Putin, respingând acuzaţiile Washingtonului.

Insistenţe
Statele Unite au explicat, marţi, că există o "bază juridică clară" pentru extrădarea lui Snowden.  "Chiar dacă nu avem un acord de extrădare cu Rusia, există o bază juridică clară pentru extrădarea lui", a afirmat, conform AFP, un purtător de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Caitlin Hayden.
Deocamdată, au loc apeluri adresate autorităţilor altor ţări şi atenţionări privind “inevitabilele urmări negative” în cazul unui refuz. Însă, după cum asigură o sursă de informaţie a cotidianului rus Kommersant apropiată Departamentului de Stat al SUA, urmează măsuri mai dure, inclusiv la adresa Rusiei, relatează agerpres.ro.

Soarta lui depinde de Moscova
Washingtonul nu ascunde că atenţionările furioase ale unor înalţi oficiali americani sunt adresate în special Moscovei. “Acum, soarta lui Snowden depinde doar de Moscova şi se poate presupune că serviciile secrete ruseşti îl ţin special în capitala rusă, până când autorităţile vor decide cum să răspundă cererilor SUA”, a declarat pentru cotidianul Kommersant o sursă apropiată Departamentului de Stat.
Şeful Departamentului de Stat al SUA, John Kerry, a amintit că, la cererea Federaţiei Ruse, SUA au extrădat, în ultimii doi ani, opt cetăţeni ruşi condamnaţi pentru diverse infracţiuni, astfel că acum SUA “sunt îndreptăţite să spere la reciprocitate”.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat marţi că Venezuela este gata să studieze, la fel ca şi Ecuadorul, eventualitatea acordării de azil politic tânărului american, dacă acesta o va solicita, conform AFP.

Riscă 30 de ani de închisoare

Snowden este căutat de SUA sub acuzaţia de spionaj după ce a făcut public faptul că serviciile secrete americane urmăresc comunicaţiile telefonice şi comunicaţiile pe internet, pe site-urile de socializare atât între SUA şi exterior, precum şi între cetăţeni americani, şi riscă 30 de ani de temniţă în SUA, conform AFP. "Snowden ar trebui să primească un ajutor umanitar internaţional pentru informaţiile pe care le-a dezvăluit", a comentat preşedintele Maduro. Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, a anunţat luni că ţara sa va studia o eventuală solicitare de azil din partea lui Edward Snowden.
Fostul consultant informatic al NSA ar putea rămâne definitiv în Rusia dacă Statele Unite vor continua să "hărţuiască" ţările care au legătură cu acest caz, anunţă organizaţia WikiLeaks, citată de AFP.  "Snowden ar putea rămâne definitiv în Rusia din cauza anulării paşaportului său şi hărţuirii statelor terţe. Oamenii de la Departamentul de Stat american nu sunt prea inteligenţi", precizează WikiLeaks.  Site-ul WikiLeaks îi oferă asistenţă juridică lui Snowden şi îi plăteşte călătoriile.

Regulament
Zona de tranzit internaţional a aeroportului Şeremetievo, unde se află Snowden, permite pasagerilor străini în tranzit să-şi aştepte zborul de corespondenţă fără a dispune de o viză rusească, dar pentru o durată limitată teoretic la 24 de ore, conform explicaţiilor de pe site-ul aeroportului. “Pasagerul trebuie să deţină un bilet emis de un transportator aerian pentru zborul următor, cu o confirmare a locului”, se mai arată pe site. Surse aeroportuare au precizat pentru AFP că dreptul rusesc se aplică în această “zonă internaţională”, aşa cum se aplică în toate avioanele cu destinaţia Rusia.
Sosit la Moscova duminică, Snowden a depăşit cu mult termenul indicat de aeroport. Dar o fostă angajată a aeroportului a precizat pentru AFP că anumiţi imigranţi fără documente rămân uneori timp de câteva luni, chiar ani, în această zonă, repartizată în trei terminale (D,E,F). Autorităţile ruse insistă, la rândul lor, asupra faptului că Edward Snowden nu a traversat niciodată frontiera şi că nu are nevoie de viză.

×
Subiecte în articol: edward snowden kgb cia