x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectele demisiei lui Mubarak: Bursa din New York înregistrează creşteri

Efectele demisiei lui Mubarak: Bursa din New York înregistrează creşteri

de Marina Constantinoiu    |    11 Feb 2011   •   18:35

Vestea demisiei preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, după 18 zile de proteste populare fără precedent şi după 30 de ani, cât s-a aflat la putere, a bucurat sutele de mii de oameni aflaţi în stradă la Cairo şi în alte oraşe egiptene, dar a şi revigorat, cel puţin pentru moment, bursa din New York, unde s-au înregistrat creşteri ale valorilor.

Pe de altă parte, din Egipt se anunţă nu numai demisia preşedintelui, ci şi a proaspăt numitului secretar general al partidului de guvernământ, Partidul Naţional Democrat (PND, la putere), al contestatului preşedinte Mubarak, Hossam Badrawi. El a afirmat că “ţara sa are nevoie de partide politice noi”. “Este vorba despre o retragere din funcţie şi din partid”, a declarat Hossam Badrawi pentru postul privat de televiziune al-Hayat, relatează Agerpres. “Apariţia unor noi partide, care să reflecte o nouă mentalitate, este mai bună pentru societatea actuală”, a explicat el.
Badrawi a fost desemnat sâmbăta trecută în funcţia de secretar general după ce biroul executiv al PND a demisionat, pe fondul valului de contestare populară ce viza regimul Mubarak.

Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, s-a adresat naţiunii vineri după-amiază, într-un scurt discurs difuzat de postul public de televiziune, anunţând că preşedintele Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani, a decis să demisioneze, “în beneficiul republicii”, relatează BBC.

Postul de televiziune a precizat că Mubarak a predat responsabilitatea conducerii ţării Consiliului Suprem al Armatei.

În Piaţa Tahrir, din Cairo, sutele de mii de manifestanţi, care s-au adunat în această zi de vineri în cea de-a 18-a zi de proteste, dar şi cea mai importantă dintre ele, a primit cu urale vestea demisiei preşedintelui, a cărui plecare de la putere o cereau din 25 ianuarie. Mulţimea flutură drapele egiptene şi îşi exprimă, în continuare, mulţumirea pentru această veste.

Unul dintre protestatarii din Piaţa Tahrir, Gigi Ibrahim, a declarat pentru BBC:”Am reuşit! Nu pot să cred! Mubarak, dictatorul, a plecat. Şi poporul egiptean va fi liber pentru totdeauna. Suntem atât de mândri! Toată lumea este fericită. Am suferit ani în şir şi acum, în fine, dictatorul a fugit. Ne vom aminti această zi întotdeauna”.

BBC a difuzat, în urmă cu câteva momente, textul complet al anunţului făcut de vicepreşedintele Omar Suleiman:” În numele lui Allah, cel Atotputernic şi Milostiv, cetăţeni, în aceste zile dificile prin care trece Egiptul, preşedintele Hosni Mubarak a decis să demisioneze din postul de preşedinte al republicii şi a însărcinat Consiliul Suprem al Forţelor Armate să administreze afacerile statului. Fie ca Allah să ne ajute pe toţi!”.

O persoană a fost ucisă, iar alte 20 au fost rănite în cursul confruntărilor de vineri din localitatea Al Arish, din Sinaiul egiptean, dintre manifestanţi şi politişti, potrivit unui reprezentant al serviciilor de securitate, citat de AFP. Potrivit martorilor oculari, o mie de manifestanţi au lansat cocteiluri Molotov în direcţia unui post de poliţie, dând foc mai multor vehicule din zonă. Manifestantul a fost ucis într-un schimb de focuri între poliţişti şi protestatarii care încercau să elibereze deţinuţii din acel post de poliţie.

Manifestaţiile împotriva regimului politic al lui Mubarak s-au declanşat la data de 25 ianuarie şi s-au soldat cu moartea a cel puţin 300 de persoane.

×