Corespondenţii media aflaţi la faţa locului remarcă faptul că după anunţul televizat al şefului Armatei, bucuria a erupt în capitala egipteană, oamenii au ieşit în stradă să sărbătorească evenimentul, traficul este blocat pe majoritatea arterelor oraşului, se claxonează, sunt focuri de artificii. Anunţul generalului Fattah al-Sisi a fost receptat la cota maximă de către protestatari, el fiind unul dintre dezideratele mulţimii în campania declanşată pentru demiterea preşedintelui Morsi.
UPDATE 22.51 - Noul lider egiptean este Adly Mansour, în vârstă de 68 de ani, judecător, preşedintele Curţii Constituţionale Supreme a Egiptului.
UPDATE 22.40 - Figura cheie a opoziţiei egiptene, Mohammed ElBaradei a afirmat, într-o apariţie la televiziunea de stat egipteană, că planul comun de acţiune propus de Armată garantează, la capătul unei perioade de tranziţie, îndeplinirea aspiraţiilor pe termen scurt ale poporului egiptean - o nouă Constituţie şi organizarea de alegeri prezidenţiale libere. El şi-a exprimat speranţa ca acest moment să fie un nou început al Revoluţiei din 25 ianuarie, în care poporul egiptean s-a jertfit pentru a-şi recăpăta libertatea şi demnitatea.
Corespodenţi locali ai principalelor site-uri de informaţie relatează că principalele canale de televiziune islamiste şi-au încetat emisia.
UPDATE 22.26 - Într-o declaraţie televizată, conducătorul armatei egiptene, generalul Abdul Fattah al-Sisi, a anunţat suspendarea Constituţiei şi formarea unui guvern tehnocrat, ce va rămâne în funcţie până la organizarea de noi alegeri prezidenţiale. Generalul Fattah al-Sisi a precizat că discursul preşedintelui Morsi, susţinut ieri, a fost neconform cu aspiraţiile şi dorinţele poporului egiptean. El a afirmat că în faţa unei astfel de situaţii Armata a fost forţată să iniţieze consultări cu reprezentanţii societăţii civile, din domeniul politic, religios şi al tineretului, care au consimţit o serie de măsuri menite să construiască o societate unită şi puternică.
UPDATE 22:13 - Planul de tranziţie elaborat de opoziţia egipteană şi de liderii religioşi, cu aprobarea armatei, prevede organizarea de alegeri generale anticipate.
UPDATE 19.36 - Militarii au deschis focul în aer în zona Universităţii din Cairo, pentru dispersarea manifestanţilor islamişti, notează corespondentul New York Times.
UPDATE 19.35 - Corespondentul New York Times transmite, prin intermediul Tweeter-ului, o imagine din zona Universităţii din Cairo, care înfăţişează mulţimea manifestanţilor islamişti care înconjoară vehiculele blindate ale armatei. "Militarii au primit ordin să coboare din blindate", notează acesta.
UPDATE 19.19 - Corespondentul BBC la Cairo anunţă că susţinătorii Fraţilor Musulmani se adună în apropierea Universităţii din Cairo, locul în care în cursul nopţii trecute au murit 16 persoane.
Preşedintele Morsi recomandă egiptenilor "să se manifeste paşnic şi să nu opună rezistenţă loviturii de stat militare", într-un mesaj făcut public de către unul dintre apropiaţii săi, citat de agenţia de presă Reuters.
UPDATE 19.11 - Purtătorul de cuvânt al organizaţiei "Fraţii Musulmani", Gehad al-Haddad, declară, într-o postare pe Tweeter, că în Egipt este în desfăşurare "o lovitură militară de stat". "Tancurile armatei au intrat deja pe străzile oraşului", mai notifică acesta.
UPDATE 18:30 - Preşedintelui Mohamed Morsi şi mai multor lideri ai Frăţiei Musulmane le-a fost interzis să părăsească Egiptul, în cadrul unei anchete privind un caz de evadare dintr-o închisoare, petrecut în 2011, au anunţat surse din domeniul securităţii egiptene, citate de AFP. “Toţi suspecţii implicaţi în scandalul evadării din închisoarea Wadi Natroun în 2011, printre care şi preşedintele Mohamed Morsi şi mai mulţi lideri ai Frăţiei Musulmane, sunt sub interdicţie de a părăsi teritoriul, conform unei decizii a liderilor din domeniul securităţii”, a declarat sursa citată.
Reprezentanţi ai aeroportului din Cairo au confirmat pentru AFP că au primit ordin să împiedice aceste persoane, printre care şi liderul puternicei confrerii, Mohammed Badie şi pe “numărul doi” al acesteia, Khairat al-Shater, să călătorească.
LIVE VIDEO
____________________________________________
Ultimatumul armatei egiptene, care a ameninţat că va impune propria “foaie de parcurs” preşedintelui Mohamed Morsi, dacă acesta ignoră “revendicările poporului”, a expirat miercuri la ora 14:30 GMT, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Militarii au anunţat că vor da publicităţii un comunicat la expirarea acestui termen, fără a preciza însă la ce oră. Ei îi dăduseră 48 de ore, luni, şefului statului pentru a satisface revendicările populare, după ce mai multe oraşe ale ţării, dar în special capitala, Cairo, au fost marcate de manifestaţii în masă şi chiar incidente soldate cu 47 de decese, în ultimele zile. Manifestanţii solicită plecarea de la putere a preşedintelui islamist.
Şeful statului a declarat însă că nu acceptă ultimatumul şi nu are de gând să demisoneze.
Şeful forţelor armate egiptene a declarat miercuri că militarii sunt gata să-şi dea viaţa pentru a apăra poporul împotriva "teroriştilor" şi a extremiştilor, după refuzul preşedintelui islamist Mohamed Morsi de a renunţa la putere. Preşedintele egiptean a declarat la rândul său că este pregătit să "îşi dea viaţa pentru ţară".
Anterior, un responsabil militar a declarat pentru Reuters că următorul pas al armatei va fi să invite la discuţii personalităţi din politică, economie şi societatea civilă.
El a dezminţit planul apărut miercuri în presă, care prevedea suspendarea Constituţiei, dizolvarea Parlamentului dominat de islamişti şi instalarea unei administraţii tranzitorii supervizată de armată.
Situaţia din Egipt este tensionată şi de un val de demisii la nivelul Guvernului. Şase miniştri, inclusiv cel de Externe, şi-au dat demisia după protestele masive de acum trei zile, când milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a-i cere demisia lui Mohamed Morsi.
Preşedintele îndeamnă la formarea unui Guvern de coaliţie
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a îndemnat, miercuri, la formarea unui Guvern de coaliţie şi de consens, exact în momentul în care ultimatumul lansat de armată a expirat, forţele militare ameninţând cu impunerea propriei “foi de parcurs”, dacă şeful statului ignoră revendicările poporului.
Pe pagina sa oficială de Facebook, Morsi, contestat de o parte a populaţiei, a cerut consens pentru organizarea viitoarelor alegeri legislative.
Citește pe Antena3.ro