x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt: Tăierea accesului la Internet, o premieră, prin amploarea sa, pentru istoria Net-ului

Egipt: Tăierea accesului la Internet, o premieră, prin amploarea sa, pentru istoria Net-ului

de Marina Constantinoiu    |    28 Ian 2011   •   16:59

Interzicerea accesului la reţeaua Internet în Egipt, pentru a contracara manifestaţiile antiprezidenţiale, îndreptate nu doar împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, ci şi a fiului acestuia, despre care se presupune că i-ar urma la putere tatălui, este o premieră prin amploarea sa, au declarat specialişti în domeniu, citaţi de AFP.

Internetul, care a jucat un rol-cheie în contestarea regimului lui Mubarak, este imposibil de accesat de vineri dimineaţă, iar telefonia mobilă în întreg Egiptul este la rândul ei perturbată.
"Potrivit informaţiilor noastre, circa 88% din reţeaua Internet nu mai este disponibilă în Egipt, este o premieră în istoria Internetului”, a declarat pentru AFP Rik Ferguson, expert în securitate la Tren Micro, companie de specializată în soluţii de securitate.Circa 23 de milioane de egipteni dispun de acces, regulat sau ocazional, la Internet, adică circa un sfert din populaţia ţării, potrivit cifrelor oficiale, citate de AFP.

În Iran, în timpul manifestaţiilor de protest la adresa realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad din 2009, accesul la Twitter sau Facebook a fost imposibil, dar, "era la nivelul site-urilor web şi doar tăieri punctuale, nu de aceeaşi amploare”, subliniază Ferguson.

În Birmania, în timpul manifestaţiilor contra juntei la putere, care au zguduit ţara în 2007, conexiunile Internet au fost tăiate pentru mai multe zile. În noiembrie 2010, un atac masiv a fost lansat timp de mai multe zile, încetinind conexiunile şi producând întreruperi frecvente, existând suspiciuni că junta la putere că dorea să împiedice mass-media internaţionale să relateze despre primul scrutin din această ţară organizat din 1990 până atunci.

×
Subiecte în articol: revolta egipt