Corespondenta din Ierusalim
L-am vazut de nenumarate ori la CNN, BBC si alte posturi de televiziune occidentale, am citit despre el, i-am citit interviurile si mi-am dorit sa-l cunosc. Ehud Barak, fostul prim-ministru al Israelului, a acceptat sa ne acorde un interviu.
Corespondenta din Ierusalim
L-am vazut de nenumarate ori la CNN, BBC si alte posturi de televiziune occidentale, am citit despre el, i-am citit interviurile si mi-am dorit sa-l cunosc. Ehud Barak, fostul prim-ministru al Israelului, a acceptat sa ne acorde un interviu. Am mers la biroul lui din Tel Aviv, impreuna cu echipa Antenei 1, care s-a aflat zilele acestea in Israel.
Cui i-am spus ca am programare la Barak s-a mirat. Unii m-au avertizat ca e cam dur si nu trece peste propriile reguli. Altii s-au mirat ca, printre interviuri pentru posturi de televiziune si ziare cu renume in lume, a acceptat si presa din Romania. Adevarul este ca am stiut la ce usa sa batem. Attila Sompfalvi, un tanar ziarist israelian nascut in Romania, unul dintre cei mai promitatori analisti politici, ne-a deschis o usa catre consiliera lui Barak. Trei zile am pisat-o pe Dana cu telefoanele. In cele din urma, am reusit.
LA PURICAT! Aveam programare pentru ora 11:00, dar, din precautie, fiind cu o camera video dupa noi, am ajuns mai devreme. Colegii de la Antena aveau nevoie de cadre bune si aranjamente de decor. Cand am ajuns, am dat de vigilenta baietilor de la biroul lui Barak. "Ati venit pentru interviu? Stiti ce urmeaza: controlul de securitate. Trebuie sa porniti camera, sa inregistram ceva, dupa care sa verificam inregistrarea. Aveti camera foto? OK, fotografiati-mi mana si dati-mi voie sa vad si eu poza!", si tot asa. Un control minutios obligatoriu: aveam sa dam ochii cu un fost prim-ministru al Israelului. Timp de cinci ani, se afla sub protectia statului. Cand am aflat ca tanarul care ne controla avea origini romanesti, deja nu ne-am mai mirat. Intr-o saptamana, cat ne-am aflat in Israel, aproape zilnic am intalnit un vorbitor de romana sau macar unul cu ceva origini romanesti.
A VENIT! Cand ne era lumea mai draga si controlul pe sfarsite, a aparut Ehud Barak. Am dat mana si ne-a invitat in birou, pentru a ne organiza. Chestiunile de bucatarie interna pentru televiziune au luat ceva mai mult timp decat ne asteptam cu totii: intervievatul dorea sa fie filmat din directia dreapta, biroul era scaldat in lumina, panorama superbissima, timpul cam scurt. Nu stiu ce impresie avea Barak despre Romania, inainte de interviu, dar stiu ca a constatat cu surprindere ca stim destule despre Israel, cat sa-l facem sa ne vorbeasca deschis si destins.
Nu-i plac ipotezele
Jurnalul National: De curand, liderul Partidului Muncii, Amir Peretz, spunea ca trebuie sa fiti parte a acestui partid. Gurile rele spun ca si Kadima (partidul infiintat de Ariel Sharon acum doua luni - n.n) v-ar dori in randurile sale. Ce veti alege?
Ehud Barak: Daca vorbim despre Amir Peretz, atunci trebuie sa stabilim ceva: daca el vrea ca eu sa ma implic, atunci trebuie sa se gandeasca la un cadru de cooperare. Daca e sa vorbim despre Kadima, haideti sa ne uitam atunci la platforma acestui partid, care este foarte similara cu programul meu, propunerea mea de acum cinci ani facuta natiunii.
Un singur lucru e cert la acest moment: sunt membru al Partidului Muncii.
Un singur lucru e cert la acest moment: sunt membru al Partidului Muncii.
Deci daca va fac o propunere tentanta, sa zicem al treilea pe listele lor, la Kadima, ce veti spune?
Nu raspund niciodata unor intrebari ipotetice! Daca imi vor face oferta, veti putea intervieva partidul, atunci...
Blocaj la negocierile pentru Guvern. Surse: Nu s-au înțeles pe împărțirea ministerelor
Citește pe Antena3.ro
Ati spus recent ca Ehud Olmert (actualul premier interimar in Israel si potential lider al partidului Kadima - n.n) ar fi un foarte bun lider pentru Israel.
.... (face o pauza) Ce fel de cotidian este Jurnalul National?
Cel mai bun din Romania!
(usor mirat) Si publicul din Romania este familiarizat cu toate aceste chestiuni legate de politica israeliana? Frumos! Stiti ca aveti aici o comunitate romaneasca puternica, da?
De aceea suntem, ca sa informam! De aceea am si venit in Israel zilele acestea. Stim toate lucrurile astea. OK, sa revenim la declaratia despre Ehud Olmert.
Ceea ce am spus eu mai clar este ca, imediat dupa ce Olmert l-a inlocuit pe Sharon, in perioada asta, presa s-a intrebat cum o sa fie el in postura asta, de principal om in stat. Ceea ce am spus eu este ca Olmert este un tip cu multa experienta, o persoana care a detinut portofolii ministeriale cu imensa responsabilitate, a fost 10 ani primar al Ierusalimului si deci are toate premisele sa fie bun si ca eventual lider al partidului si mai mult de atat. Daca el se va arata capabil sa adune in jurul sau celelalte personalitati din partid, sa consolideze Kadima,
atunci va putea merge pana la capat si ca premier al Israelului. Daca nu, atunci va avea doar o jumatate sau mai putin de mandat! Daca incep framantari, conflicte interne in partid, este foarte posibil ca intr-un an si ceva Kadima sa se destrame.
Prieteni sau dusmani?
DOAMNELOR SI DOMNILOR... ION ILIESCU! Surpriza, printre fotografiile din anticamera biroului lui Barak am descoperit-o si pe cea de la intalnirea cu fostul presedinte Iliescu |
Sharon v-a invins in alegeri. Ce erati, dupa aceea: prieteni sau dusmani?
Noi ne cunoastem de foarte multi ani, 43 de ani. Eram tanar ofiter cand ne-am intalnit. Ulterior s-a intamplat sa devenim oponenti politic, dar in relatia noastra particulara am ramas apropiati. Eu am criticat dur anumite lucruri, diversele scandaluri de coruptie si altele, ceea ce a mai racit relatia noastra. Dar stiti, noi, in Israel, suntem ca intr-o familie, incat nu vad cum pot fi distruse relatii de genul asta, stabilite in timpuri grele, pe campul de lupta.
Care credeti ca este mostenirea lasata de Sharon tarii?
In primul rand, faptul ca era sincer in devotamentul fata de tara, in dragostea sa pentru pamantul patriei si viitorul ei. Si pragmatismul cu care a luat decizii in ultimii doi ani, cand a intors decizii pe care le luase ca politician matur. Cred ca a lasat pilde pentru generatii intregi. Sharon-luptatorul a fost unul dintre cei mai buni comandanti ai Armatei.
Ar putea Olmert sa fie un lider chiar mai bun decat Sharon, pentru conflictul israeliano-palestinian?
Nu e usor pentru nimeni sa fie comparat cu Sharon. Numai timpul o va spune. Vom vedea daca Olmert castiga alegerile. Tind sa cred ca Olmert, pe care-l stiu de 20 de ani, are potentialul de a deveni un mare lider al Israelului, dar nu stiu daca va ajunge acolo. Deocamdata, nu este seful partidului, vom vedea ce va fi.
Si pe dumneavoastra, daca vin peste o luna, sa zicem, unde va voi gasi? La Kadima sau tot in Partidul Muncii?
(razand) In biroul asta! Veniti si ma cautati aici! (biroul nefiind unul de partid, ci mai mult al unui om politic implicat in afaceri - n.n).
|
|
REACTIE
|
Ariel Sharon incepe sa reactioneze la cuvintele celor din jur, cred medicii care il ingrijesc. Potrivit neurochirurgului Felix Umansky, aparatele de monitorizare ar fi inregistrat o ridicare a tensiunii arteriale a premierului in clipa cand unul dintre fiii lui i-a vorbit. "Nu a deschis ochii, dar cand Gilad i-a spus «Sunt langa tine, cum te mai simti?», am avut impresia ca a avut o reactie", a spus aseara Umansky. Apropiatii lui Sharon au fost sfatuiti sa ii vorbeasca si sa isi exprime dragostea si sustinerea atunci cand vin sa il vada. Astfel de stimulenti, alaturi de muzica si mancarea preferata ale lui Sharon, pot fi elemente care sa ii grabeasca revenirea, sunt de parere specialistii. Medicii au anuntat ieri intreruperea administrarii de sedative, iar Felix Umansky s-a declarat surprins de rapiditatea ameliorarii starii premierului israelian. "Este o persoana foarte puternica. Daca mi-ati fi spus in urma cu o saptamana ca situatia va evolua astfel, nu v-as fi crezut", a declarat Umansky pentru AFP. El a mai explicat ca in urmatoarele 36 de ore Sharon va fi supravegheat cu si mai multa atentie.
|