Spania va cere din nou permise de munca imigrantilor romani, anunta cotidianul El Pais. Jurnalistii precizeaza ca guvernul de la Madrid ar vrea sa revina asupra deciziei luate in 2008 cu privire la ridicarea restrictiilor de pe piata muncii incepand cu 1 ianuarie 2009. El Pais anunta ca decizia nu a fost luata inca formal, insa a fost prezentata autoritatilor de la Bucuresti, care s-au aratat "contrariate, insa intelegatoare". Odata indeplinite formalitatile cerute la Bruxelles, masura va intra in vigoare imediat, cel mai probabil in saptamanile urmatoare.
Cotidianul spaniol aminteste ca in decembrie 2008, cand guvernul inca nu recunostea gravitatea crizei economice, ministrul muncii de atunci, Celestino Corbacho, anunta ca executivul nu va innoi moratoriul restrictiilor impuse lucratorilor romani si bulgari pe piata muncii. Practic, acestia puteau fi angajati fara a avea nevoie de permise de munca.
Romania si Bulgaria intrasera in UE la 1 ianuarie 2007, insa tratatele de aderare includeau acest moratoriu pe sapte ani, pana la 1 ianuarie 2014. Dupa doi ani de aplicare a restrictiilor, guvernul de la Madrid a decis sa le ridice si sa le permita romanilor sa se bucure de liberul acces pe piata muncii de la 1 ianuarie 2009.
Corbacho preciza atunci ca masura nu va avea efecte negative asupra pietei muncii din Romania. Acum insa, cand rata somajului depaseste 21% in Spania si este cea mai ridicata din UE, executivul de la Madrid a decis sa dea inapoi si sa ceara din nou permise de munca pentru romani.
Efectele unei astfel de masuri ar fi enorme, mai scrie cotidianul El Pais, citat de Agerpres. Romanii constituie comunitatea de straini cea mai numeroasa - 864.278 de persoane - potrivit Institutului spaniol de statistica (INE), reprezinta peste 15% din cele 5,7 milioane de imigranti din Spania, depasindu-i pe marocani ori britanici si formeaza si grupul de straini care creste cel mai rapid: cu peste 33.000 de persoane in anul 2010, in plina recesiune, si in conditiile in care numarul total al strainilor din Spania a scazut cu 17.000.
Surse oficiale citate de El Pais sustin ca masurile nu vor afecta dreptul romanilor la libera circulatie, ei putand sa vina in Spania si sa se stabileasca aici, pentru studii sau munca - pentru care vor avea insa nevoie de permise de munca.
Cotidianul spaniol mai scrie ca inca nu se stie cum ii va afecta masura pe romanii care locuiesc deja in Spania fara permis de munca, si care contribuie deja la serviciile de asigurari sociale (peste 300.000) sau care isi primesc indemnizatiile de somaj (50.000).