x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elon Musk se pune rău și cu taiwanezii, după ce i-a iritat pe ucraineni

Elon Musk se pune rău și cu taiwanezii, după ce i-a iritat pe ucraineni

10 Oct 2022   •   12:00
Elon Musk se pune rău și cu taiwanezii, după ce i-a iritat pe ucraineni

Beijingul și Taipei au luat poziție după ce directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a declarat că Taiwanul ar trebui să devină o zonă administrativă specială a Chinei, scrie BBC.

Cel mai bogat om din lume a declarat într-un interviu acordat Financial Times că el crede că cele două guverne ar putea ajunge la un acord "rezonabil de acceptabil".

Ambasadorul Chinei în SUA l-a lăudat pe Musk, dar omologul său taiwanez a declarat că libertatea "nu este de vânzare".

Taiwanul se guvernează singur, dar Beijingul îl revendică ca parte a teritoriului său.

Săptămâna trecută, Musk a atras critici pentru că a postat un sondaj pe Twitter cu sugestiile sale pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, inclusiv cedarea de către Kiev a unor teritorii Moscovei.

Comentariile lui Musk vin în contextul în care producătorul de automobile electrice a atins un record lunar de vânzări în China.

El a vorbit despre tensiunile sporite dintre China și Taiwan într-un interviu amplu acordat ziarului britanic de afaceri Financial Times, publicat vineri.

"Recomandarea mea... ar fi să găsim o zonă administrativă specială pentru Taiwan care să fie rezonabil de acceptabilă, și probabil că nu va face pe toată lumea fericită", a spus el.

"Și este posibil, și cred că probabil, de fapt, că ar putea exista un aranjament care să fie mai permisiv decât Hong Kong".

Sâmbătă, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a salutat sugestia lui Musk de a stabili Taiwanul ca zonă administrativă specială.

El a declarat pe Twitter că "reunificarea pașnică" și modelul "o țară, două sisteme", folosit pentru guvernarea Hong Kong-ului, sunt "principiile de bază ale Chinei pentru rezolvarea problemei Taiwanului".

În replică, Hsiao Bi-khim, ambasadorul de facto al Taiwanului la Washington, a declarat pe Twitter: "Taiwanul vinde multe produse, dar libertatea și democrația noastră nu sunt de vânzare. Orice propunere de durată pentru viitorul nostru trebuie să fie determinată în mod pașnic, fără constrângere și respectând dorințele democratice ale poporului taiwanez", a adăugat Hsiao.

Shihoko Goto, director pentru geoeconomie și zona Indo-Pacific la Wilson Center din Washington DC, a declarat pentru BBC că sugestiile lui Musk ar putea afecta interesele sale de afaceri.

"Să ținem cont de faptul că Elon Musk se presupune că este pe punctul de a cumpăra Twitter. Bineînțeles, Twitter este interzis în China, deoarece libertatea de exprimare nu este permisă în China", a spus Goto.

"Deci, dacă investește în Twitter, compania sa nu va putea probabil să funcționeze într-un Taiwan care va fi sub presiunea Chinei. Acesta ar fi un act sinucigaș din partea lui Elon Musk", a adăugat ea.

China vede Taiwanul autoguvernat ca pe o provincie separatistă care, în cele din urmă, se va afla sub controlul Beijingului.

Între timp, Tesla a livrat 83.135 de vehicule electrice fabricate în China în luna septembrie, potrivit unui raport publicat duminică de Asociația chineză pentru autovehicule de pasageri.

Această valoare a depășit recordul anterior stabilit de companie în iunie și a marcat o piatră de hotar pentru fabrica Tesla din Shanghai, care a încercat să stimuleze producția.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: elon musk