x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţienii au respins propunerea de expulzare automată a infractorilor străini (exit-poll)

Elveţienii au respins propunerea de expulzare automată a infractorilor străini (exit-poll)

28 Feb 2016   •   15:54
Elveţienii au respins propunerea de expulzare automată a infractorilor străini (exit-poll)

Elveţienii au respins duminică, prin referendum, propunerea controversată a dreptei populiste de expulzare automată a infractorilor străini de pe teritoriul Elveţiei, potrivit estimărilor institutului de sondarea opiniei publice Gfs, transmite AFP.

Astfel, circa 59% dintre elveţieni s-au opus iniţiativei, conform estimărilor date publicităţii după închiderea birourilor de vot, la ora locală 12:00 (ora 11:00 GMT). Estimarea Gfs are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

În 2010, elveţienii au acceptat, cu 52,9%, o iniţiativă a Uniunii Democrate de Centru (UDC), care cerea expulzarea infractorilor străini, însă în martie anul trecut parlamentul a adăugat o clauză care permitea judecătorilor să evite expulzarea automată a condamnaţilor în anumite cazuri.

Noua iniţiativă pentru 'punerea în practică' a caracterului automat al expulzării extinde lista motivelor pentru aplicare acestei măsuri. Ea prevede mai ales repatrierea automată a oricărui străin condamnat deja în cursul ultimilor 10 ani care ar fi declarat vinovat pentru comiterea de infracţiuni minore, precum 'leziuni corporale simple' sau participarea la o 'încăierare'.

Conform primelor estimări, rata participării la acest referendum a fost mai ridicată decât media înregistrată de obicei în Elveţia, respectiv puţin peste 40%.

Fapt destul de rar, duminică dimineaţă se formaseră cozi la secţiile de votare din mai multe oraşe elveţiene, printre care Lausanne şi Berna. AGERPRES

×