x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţienii refuză două săptămâni de concediu în plus!

Elveţienii refuză două săptămâni de concediu în plus!

de Marina Constantinoiu    |    12 Mar 2012   •   21:00
Elveţienii refuză două săptămâni de concediu în plus!

Sa existe propunerea de prelungire a concediului cu plata de la patru la sase saptamani anual, sa organizezi referendum pentru asta, si sa spui NU. Acest lucru nu se putea intampla decat in Elvetia. Unde populatia tocmai a respins o initiativa sindicala in acest sens, un NU majoritar fiind exprimat mai ales in zona germanofona. Astfel, 66,5% dintre cei care au raspuns la referendum au favorizat cele patru saptamani de concediu platit actuale, dupa cum noteaza cotidianul Tribune de Geneve.

Legislatia elvetiana prevede patru saptamani de concediu platit, dar in anumite sectoare din administratie si chiar din mediul privat se mai acorda niste zile de concediu, asa ca media anuala la nivel de tara este de cinci saptamani. "Elvetienii au inteles ca acest lucru risca sa creasca rata somajului", a dat asigurari Sabine Von Der Weid, directoare pentru politica generala a Federatiei Intreprinderilor Romande, citata de AFP. Referendumul organizat dumi­ni­ca n-a vizat doar chestiunea concediilor, ci a propus si alte teme aflate in dezbatere. Elvetienii au acceptat, in ciuda opozitiei Guvernului, a Parlamentului si a cantoanelor turistice si alpine, initiativa ecologistului Franz Weber, care plafoneaza la 20 la suta proportia locuintelor secundare din fiecare localitate, din dorinta de a salva frumusetea Elvetiei, unde exista circa 500.000 de resedinte secundare, adica 12% din parcul total de locuinte, potrivit statisticilor oficiale. Elvetienii au acceptat de asemenea ca beneficiile provenite din loterii si pariuri sportive ca fie integral alocate unor scopuri de utilitate publica, desi cazinourile achita deja un impozit catre stat, care il directioneaza catre bugetul de pensii.

Locuitorii din Geneva au aprobat un referendum care inaspreste legea privind manifestatiile, ce va permite sanctionarea mai severa a organizatorilor in cazul unor tul­bu­rari, in pofida criticilor ONU, care are sediul european la Geneva.

La Zürich, locuitorii au aprobat amenajarea unei "piete a prostitutiei", cu locuri pentru masinile prostituatelor in afara centrului orasului, o premiera in Elvetia. Pe de alta parte, locuitorii din cantonul Appenzell Ex­tern au abolit facilitatile fiscale pentru strainii bo­gati. In schimb, canto­nul Lucerna le-a mentinut, dar a inas­prit conditiile de acordare.

×