Cetatenii elevetiei au respins prin referendum cresterea perioadei de concediu anual de la patru saptamani, la sase, dupa ce Guvernul si organizatiile patronale au avertizat ca o astfel de masura ar duce la contractarea economiei.
Elvetienii au fost chemati la urne pentru a aproba sau respinge o serie de masuri prin referendum, printre care si cresterea perioadei minime de concediu.
Ideea de a creste perioada anuala de concediu de la patru saptamani la sase, la fel ca in Germania, Italia sau Rusia, a apartinut sindicatului Travail.Suisse, care sustine ca elvetienii au nevoie de mai mult timp de relaxare din cauza cresterii nivelului de stres la locul de munca.
Sindicatul, in care sunt inscrisi 170.000 de muncitori, a reusit sa stranga 125.000 de semnaturi, cat este necesar pentru ca o masura sa fie supusa aprobarii prin referendum.
Desi rezultatele oficiale nu au fost inca anuntate, potrivit sondajelor efectuate in ziua votului, masura cresterii perioadei de concediu a fost respinsa.
Sondajele precedente aratasera ca, desi masura este pe placul majoritatii tinerilor din Elventia, persoanele de varsata a doua si a treia se opun acestei idei.
Atat Guvernul cat si organizatiile patronale s-au opus acestei masuri, afirmand ca o perioada prelungita de vacanta ar duce la contractarea economiei.
Desi Elvetia o duce bine, din acest punct de vedere, in raport cu alte economii europene, criza financiara in care se zbate UE a afectat si Elvetia.
Comerciantii internationali s-au grabit sa faca rezerve in bancile elvetiene, renumite pentru stabilitate, ceea ce a facut ca francul elvetian sa se aprecieze substantial fata de alte monede.
Acest lucru nu a fost benefic, insa, pentru exporturile si turismul din aceasta tara, tocmai din cauza pretului ridicat al francului. De altfel, Banca Centrala Elvetiana a decis, anul trecut, in septembrie, sa mentina un curs artificial de 1,20 de franci in raport cu 1 euro.
Inainte de referendum, patronatele au dus o campanie activa de descurajare a concediului de sase saptamani. Intr-un spot tv, un pacient era infatisat singur intr-o camera de spital, in timp ce pe un biletel lipit de un monitor scria ca doctorii sunt in concediu.