x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Embargo şi mişcări de trupe

Embargo şi mişcări de trupe

de Irina Cristea    |    07 Sep 2007   •   00:00

Serbia este pregătită pentru o eventuală mobilizare a trupelor sale in provincie, dacă albanezii declară independenţa şi aceasta este recunoscută de Occident.

Declaraţia ii aparţine secretarului de Stat pentru Kosovo din cadrul Guvernului sărb, Duşan Prorokovici, citat de mass-media de la Belgrad. Prorokovici a mai enumerat o serie de măsuri pe care autorităţile sărbe le-ar putea lua, in condiţiile in care Guvernul nu a lansat, pănă acum, nici o ameninţare in cadrul discuţiilor despre Kosovo.

BLOCAJ. Inchiderea graniţelor cu provincia şi impunerea unui embargo comercial, in condiţiile in care kosovarii depind de importurile din Serbia sunt căteva scenarii cu care se lucrează, in prezent, la Belgrad. "Vom bloca orice activitate comercială şi orice rută de acces", a spus secretarul de stat. In total, Serbia ia in calcul 16 opţiuni in cazul in care provincia işi declară independenţa.

Prorokovici a avertizat că recunoaşterea unilaterală a independenţei de către statele occidentale ar justifica o eventuală decizie privind dislocarea trupelor sărbe in provincia Kosovo şi anularea acordului incheiat de NATO cu fostul Guvern, in urmă cu opt ani, in baza căruia militarii sărbi erau retraşi din regiune.

Un consilier pe probleme de politică externă al premierului provinciei Kosovo, Agim Ceku, a precizat că declaraţiile lui Prorokovici nu ii vor impiedica pe liderii albanezi să depună eforturi pentru recunoaşterea internaţională după incheierea negocierilor in decembrie.

×
Subiecte în articol: externe