x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EMBARGOU - UE nu vrea lapte chinezesc

EMBARGOU - UE nu vrea lapte chinezesc

de Cristina Andreea Calin    |    Sînziana Stancu    |    26 Sep 2008   •   00:00
EMBARGOU - UE nu vrea lapte chinezesc

Uniunea Europeană intenţionează să interzică total importurile de hrană pentru copii care conţin chiar şi cea mai mică urmă de lapte praf.



Uniunea Europeană intenţionează să interzică total importurile de hrană pentru copii care conţin chiar şi cea mai mică urmă de lapte praf.

Măsurile se impun în urma alertei cu lapte praf contaminat cu produsul chimic melamină care a ucis câteva zeci de bebeluşi în China la începutul acestei luni. Comisia Europeană, citată de AFP, a informat că toate produsele alimentare importate din China, care conţin cel puţin 15% lapte praf, vor fi supuse testării, la fel şi cele care se află deja pe rafturile magazinelor din ţările Uniunii. Nu în ultimul rând, CE prevede un embargou total la produsele alimentare pentru copii, chiar şi cu cea mai mică concentraţie de lapte praf chinezesc.

AVERTIZARE
Măsurile luate ieri de CE sunt urmarea unei avertizări emise de Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentelor (EFSA) care a estimat că cei mai mari consumatori de produse ce conţin lapte praf, ca bomboanele, ciocolata sau biscuiţii, sunt copiii şi, în consecinţă, ei sunt cei mai expuşi riscului unei eventuale contaminări cu produse toxice, de tipul melaminei, descoperite în China. EFSA a mai precizat că, la adulţi, riscul contaminării este practic inexistent.

În China, cel puţin patru bebeluşi au murit şi aproximativ 53.000 de copii au urmat tratament de dezintoxicare după ce au consumat lapte contaminat cu melamină – un produs chimic ce se foloseşte la fabricarea răşinilor şi cleiului.

ROMÂNIA, NECONTAMINATĂ

Alina Monea, purtător de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) spune că în România momentan nu se fac teste pentru depistarea melaminei, pentru că nu există nici un laborator acreditat care să facă astfel de analize. Dacă prin sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene vor veni informaţii legate de produse infestate cu melamină care se vând şi în România, ASNSVA va dispune realizarea de teste la unul dintre laboratoarele acreditate din UE. Monea ne-a asigurat că până acum în România nu a intrat nici un gram de produs cu lapte praf infestat cu melamină.

×
Subiecte în articol: externe lapte