Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 1,4% în 2012, până la nivelul record de 31,6 miliarde de tone, scăderile înregistrate în SUA şi Europa fiind contrabalansate de creşterea emisiilor de CO2 în China, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), informează agerpres.ro.
Potrivit IEA, emisiile de CO2 ale Chinei au înregistrat anul trecut o creştere de 3,8%, sau 300 milioane de tone, comparativ cu 2011. Cu toate acestea, creşterea înregistrată anul trecut este una dintre cele mai mici creşteri înregistrate în ultimul deceniu, pe măsură ce China continuă să investească în energii regenerabile. De asemenea, emisiile de CO2 ale Japoniei au crescut cu 70 milioane de tone, sau 5,8%, ca urmare a utilizării crescute de combustibili fosili după accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima.
În schimb, emisiile de dioxid de carbon ale SUA au scăzut cu 200 milioane de tone, sau 3,8%, ca urmare a tranziţiei de la cărbune la gaze naturale pentru producţia de energie electrică, în timp ce în Europa emisiile de CO2 au scăzut cu 50 de milioane de tone, sau 1,4%, ca urmare a încetinirii economice, dar şi a creşterii energiilor regenerabile.
"Dacă continuăm pe traiectoria actuală, creşterea temperaturii nu va fi de două grade ci de 5,3 grade, ceea ce va avea consecinţe dezastruoase în termeni de evenimente climatice extreme, creşterea nivelului mărilor şi ar antrena costuri economice şi sociale enorme", a avertizat directoarea generală a IEA, Maria van der Hoeven.
Oamenii de ştiinţă susţin că creşterea temperaturii medii globale trebuie limitată la mai puţin de două grade Celsius pentru a evita evenimentele climatice extreme, însă acest lucru ar impune menţinerea emisiilor de CO2 la aproximativ 44 miliarde tone până în 2020.
Raportul IEA precizează că ţările în curs de dezvoltare sunt responsabile în prezent pentru 60% din emisiile globale de CO2 faţă de 45% în 2000.
IEA a cerut guvernelor să adopte un plan în patru puncte care să asigure atingerea ţintelor de reducere a emisiilor de CO2 fără a afecta creşterea economică. Cele patru puncte sunt: îmbunătăţirea eficienţei energetice în clădiri, industrie şi transport, limitarea construirii şi utilizării centralelor energetice ineficiente, înjumătăţirea emisiilor de metan şi eliminarea treptată a subvenţiilor pentru combustibili fosili.