x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron promovează interesele Franţei în Pacificul de Sud, pe fondul rivalităţii SUA-China

Emmanuel Macron promovează interesele Franţei în Pacificul de Sud, pe fondul rivalităţii SUA-China

de Redacția Jurnalul    |    24 Iul 2023   •   23:30
Emmanuel Macron promovează interesele Franţei în Pacificul de Sud, pe fondul rivalităţii SUA-China

Preşedintele Emmanuel Macron promovează interesele Franţei în zona Pacificului de Sud, o regiune care se conturează a fi principalul front geopolitic pentru China şi Statele Unite, comentează agenţia The Associated Press.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, efectuează un turneu în Papua Noua Guinee, în Vanuatu şi Noua Caledonie, în timp ce forţele militare franceze participă la un exerciţiu militar coordonat de Australia.

Având trupe, cetăţeni şi resurse mobilizate în teritorii din Pacific, Franţa vrea să îşi protejeze interesele şi să proiecteze putere alături de alte naţiuni democratice îngrijorate de incisivitatea în creştere a Chinei.

Cea mai importantă vizită a preşedintelui Franţei este programată joi, în Papua Noua Guinee, unde influenţa Chinei este în creştere şi care a semnat un parteneriat de securitate cu Statele Unite în luna mai. Cea mai populată insulă din Pacific negociază un parteneriat de securitate şi cu Australia.

Preşedinţia Franţei insistă că turneul lui Macron nu are rolul promovării "politicilor anti-China", ci de a încuraja puteri regionale să diversifice parteneriatele dincolo de relaţiile cu Beijingul şi Washingtonul.

"China este o provocare mondială, este o provocare atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Uniunea Europeană. Iar, acum, în Europa, are loc un fel de trezire strategică", o conştientizare asupra necesităţii unei linii politice mai dure faţă de China, a afirmat Emmanuel Bonne, consilier diplomatic în cadrul Preşedinţiei Franţei, cu ocazia Forumului de Securitate al Institutului Aspen.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: emmanuel macron pacific