Bisericile din Anglia sunt ţinta unei operaţiuni sub acoperire la care iau parte aşa-numiţi “enoriaşi misterioşi”. Aproximativ 50 de persoane anonime merg la slujbele religioase şi evaluează în secret serviciile oferite. Reporterul BBC Paul Moss s-a alăturat unui astfel de enoriaş sub acoperire la o biserică din Northamptonshire, în centrul Angliei.
Bisericile din Anglia sunt ţinta unei operaţiuni sub acoperire la care iau parte aşa-numiţi “enoriaşi misterioşi”.
Aproximativ 50 de persoane anonime merg la slujbele religioase şi evaluează în secret serviciile oferite. E o tehnică împrumutată din lumea supermarketurilor, care folosesc clienţi sub acoperire pentru a testa cât de satisfăcuţi sunt cumpărătorii. Reporterul BBC Paul Moss s-a alăturat unui astfel de enoriaş sub acoperire la o biserică din Northamptonshire, în centrul Angliei.
E ora 11 fără un sfert într-o duminică dimineaţa şi Paul Moss spune că e pe punctul să înceapă unul dintre cele mai stranii reportaje sub acoperire pe care le-a făcut vreodată. Va intra în biserica evanghelică “Isus împăratul”, împreună cu Sarah, care a venit şi ea sub acoperire, ca “enoriaşul misterios”. Sarah trebuie să evalueze cum poate fi îmbunătăţit serviciul religios, şi unde se greşeşte, eventual.
Aşadar, ce criterii va folosi pentru a evalua această biserică? “Voi evalua această biserică după cât de plăcută e experienţa trăită aici; sunt confortabile scaunele?”, explică Sarah. “Slujba e bine ţinută? E destul de clară predica? Cum e muzica şi cum e atmosfera?” “Mă voi simţi primită prietenos, sau voi fi făcută să mă simt o intrusă?”
VESELIE. E clar că nu e vorba de biserica anglicană convenţională. Serviciul religios cuprinde şi un grup rock, se dansează şi se bate din palme – cu alte cuvinte, un serviciu evanghelic plin de voioşie.
Reporterul spune că şi el şi Sarah s-au simţit bineveniţi. Vicarul i-a întâmpinat la intrare şi i-a întrebat dacă vin pentru prima oară la biserica sa. A fost un moment oarecum jenant, ştiind de ce veniseră ei aici. În timpul serviciului religios, Sarah şi-a luat tot timpul notiţe pe ascuns. Dar când slujba s-a terminat, l-au luat pe vicar de-o parte şi i-au spus despre misiunea lor secretă. Din fericire, vicarul Steve Benoy n-a fost câtuşi de puţin supărat. Doreşte să atragă cât mai mulţi credinicoşi la biserica lui şi crede că e bine să afle opiniile cuiva din afară.
Opinia vicarului a fost împărtăşită de mulţi, deşi nu de toţi membrii congregaţiei. Au rămas după slujbă pentru tradiţionalul ceai cu biscuiţi şi şi-au spus părerea.
“Există multe moduri în care biserica se poate face mai accesibilă. Şi orice sugestii în acest sens pot fi utile, dar există nişte limite. Dacă vine cineva din afară şi zice că nu s-a simţit bine fiindcă oamenii se rugau, atunci nu, mulţumesc, fiindcă tocmai de asta vine omul la biserică”, spune un enoriaş.
EVALUARE. După slujbă, enoriaşul misterios şi reporterul s-au retras într-un pub din apropiere pentru un schimb de impresii. A reieşit că Sarah a fost plăcut impresionată de caracterul informal al serviciului religios. “Partea de la mijloc, adică predica propriu-zisă mi s-a părut cam lungă. Şi modul cum a fost transmis mesajul, ceva de genul «să fiţi cuminiţi şi să-l urmaţi pe Domnul» mi s-a părut cam demodat. Mi-ar fi plăcut ceva mai la obiect şi nu pe un ton atât de grav”, crede Sarah.
Acum, opiniile transmise de Sarah şi de celelalte zeci de “enoriaşi misterioşi” vor fi adunate şi examinate de cei care au lansat acest proiect. Asociaţia de Cercetări Creştine va încerca apoi să redacteze un ghid cu recomandări generale, dar va transmite şi comentariile individuale vicarilor şi preoţilor evaluaţi. Ideea ar fi ca aceştia să înveţe ceva din aceste comentarii, pentru a reuşi poate în viitor să aducă mai mulţi credincioşi în biserici.
marina.constantinoiu@jurnalul.ro