x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Epava unui vas încărcat cu 200 de tone de argint, descoperită pe fundul Atlanticului

Epava unui vas încărcat cu 200 de tone de argint, descoperită pe fundul Atlanticului

26 Sep 2011   •   17:55
Epava unui vas încărcat cu 200 de tone de argint, descoperită pe fundul Atlanticului

Epava unui vas britanic, care avea la bord o incarcatura de 7.000 de tone, dintre care 200 de tone de argint sub forma de lingouri, a fost descoperita pe fundul Oceanului Atlantic, la aproape 500 de kilometri de coastele Irlandei si o adancime de 4.700 de metri.

Potrivit BBC, aceasta ar putea fi cea mai pretioasa descoperire facuta in toate timpurile, cele 200 de tone de argint care se aflau pe vasul Gairsoppa fiind evaluate la aproape 200 de milioane de euro.

Cargo-ul a fost scufundat de un submarin german in urma cu 70 de ani, doar trei dintre cei 85 de membri ai echipajului supravietuind la bordul unei barci de salvare. Doi dintre acestia au murit in drumul spre Irlanda, acolo unde, dupa 13 zile, a ajuns doar Richard Ayres, ofiter secund pe Gairsoppa. Decorat cu ordinul MBE, Ayres a murit in 1992, la varsta de 81 de ani.

Pretioasa descoperire a fost facuta de firma americana de cercetari marine Odyssey Marine, care, potrivit acordului cu Departamentul Transporturilor din Marea Britanie, va intra in posesia a 80 la suta din valoarea bunurilor aflate pe epava descoperita saptamana trecuta.

Scoaterea la suprafata a epavei, care a fost identificata cu exactitate, cu ajutorul unor robiti submarini extrem de sofisticati, va avea loc in primavara lui 2012.

×