
Cercetarea, publicată joi, arată că în 2024 - cel mai cald an din istorie - Europa a înregistrat 304 cazuri de dengue, depășind totalul cazurilor din ultimii 15 ani. Italia, Croația, Franța și Spania au raportat deja focare semnificative, notează Politico.
„UE trece de la epidemii sporadice de boli transmise de țânțarii Aedes la o stare endemică", avertizează autorii studiului, care a analizat influența factorilor climatici asupra răspândirii acestor virusuri în ultimii 35 de ani.
Statisticile Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor confirmă tendința alarmantă: 130 de cazuri de dengue contractate local în UE/SEE în 2023, față de doar 71 în întreaga perioadă 2010-2021.
Virusurile, transmise prin înțepătura țânțarilor, provoacă simptome severe precum febră înaltă, dureri intense de cap și corp, greață și erupții cutanate, putând fi ocazional fatale. Aproape jumătate din populația globului este acum expusă riscului de infectare.
Perspectivele sunt sumbre: în scenariile climatice pesimiste, răspândirea dengue și chikungunya ar putea crește de cinci ori până în 2060 față de rata actuală, pe măsură ce țânțarii tigru își extind teritoriul în Europa mai caldă.
(sursa: Mediafax)
