x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Epilog la "atacul secolului": Ronnie Biggs, eliberat

Epilog la "atacul secolului": Ronnie Biggs, eliberat

de Mihaela Matachita    |    08 Aug 2009   •   00:00

Britanicul Ronnie Biggs, unul dintre autorii atacului secolului, comis asupra trenului poştal Glasgow-Londra în 1963, în prezent grav bolnav, a fost eliberat oficial vineri, cu o zi înainte de a împlini 80 de ani, a anunţat Ministerul Justiţiei de la Londra, citat de AFP.



Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat vineri după-amiază că documentele privind eliberarea sa condiţionată au fost semnate şi că gardienii care îi supravegheau camera la Spitalul Norfolk and Norwich, unde a primit îngrijiri medicale începând cu sfârşitul lunii iulie pentru o pneumonie gravă, au plecat. Ministrul Justiţiei, Jack Straw, anunţase de joi seară viitoarea eliberare a lui Biggs "din motive de sănătate", fără însă a face precizări privind punerea în aplicare a măsurii.

Dar, extrem de slăbit, Ronnie Biggs a rămas în spital, unde este hrănit printr-o sondă. El a mai fost internat la începutul lui iulie atât pentru o infecţie pulmonară, cât şi pentru o fractură la şold, iar în februarie pentru o pneumonie. Biggs nu mai poate vorbi, exprimându-se doar prin gesturi sau în scris.

ŞARPE VIU

El va împlini 80 de ani sâmbătă, ziua coincizând cu furtul comis acum 46 de ani, după care a fost urmărit internaţional timp de 36 de ani până să ajungă la închisoare. Biggs a devenit o legendă în ţara sa pentru participarea la unul dintre cele mai îndrăzneţe atacuri din istorie. El făcea parte dintr-o bandă de 15 oameni, printre care mai erau un pilot şi un florar, care au reuşit, în noaptea de 8 august 1963, să oprească trenul poştal Glasgow-Londra şi, după rănirea gravă a unui feroviar, să fure 120 de saci cu bancnote, împărţindu-şi suma-record pentru acel timp de 2,6 milioane lire sterline (astăzi ar echivala cu zeci de milioane de euro). Arestat şi condamnat la 30 de ani închisoare, Biggs a evadat spectaculos în 1965. După ce şi-a făcut o operaţie estetică în Franţa, a trăit în Spania. Dar reperat de Scotland Yard, a fugit în Australia, apoi în America de Sud, a traversat jungla până în Argtentina şi Bolivia, ajungând în 1970 în Brazilia, ţară de unde nu putea fi extrădat. Aici duce o viaţă de play-boy bogat şi puţin boem. În 1974, poliţia britanică îi ia urma la Rio, dar Biggs le scapă printre degete. Casa sa din Rio devine loc de pelerinaj pentru turiştii britanici care se fotografiază cu el. La sfârşitul anilor '70, înregistrează cu grupul punk Sex Pistols cântecul "No one is innocent" ("Nimeni nu este innocent").  În 1981, o bandă de mercenari îl răpesc din Rio pentru a-l aduce în  Marea Britanie. Legat fedeleş şi băgat într-un sac pe care scria "şarpe viu", este transportat cu un vas spre Insulele Barbados. Dar cererea britanică de extrădare nu a fost prezentată conform normelor locale şi justiţia din Barbados a decis ca Biggs să fie întors în Brazilia. În 2001, ruinat şi bolnav, a decis să se predea autorităţilor britanice. "Sunt un om bolnav şi ultima mea dorinţă este să intru într-un pub din Margate (staţiune balneară din Anglia) ca să beau o pintă de bere ca englez", a spus el cotidianului The Sun, care i-a orchestrat repatrierea arhimediatizată. În 2002, se căsătoreşte cu Raimunda Rothen, mama braziliană a fiului său, Michael.

Vineri, Bruce Reynolds, şeful bandei, creierul atacului asupra trenului poştal, s-a declarat "încântat" de ştirea privind eliberarea fostului său complice. În ciuda libertăţii regăsite, Biggs îşi va găsi sfârşitul pe un pat de spital.

×
Subiecte în articol: externe