x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Era Castro ia sfârşit

Era Castro ia sfârşit

de Sînziana Stancu    |    25 Feb 2008   •   00:00

SCHIMBARE ● Havana întoarce pagina politică după o jumătate de secol
Cubanezii erau ieri în fierbere, aşteptând să afle numele celui care îi va succede lui Fidel Castro la putere, după o jumătate de veac în care "Il Lider Maximo" a fost "în tot şi-n toate".


SCHIMBARE ● Havana întoarce pagina politică după o jumătate de secol
Cubanezii erau ieri în fierbere, aşteptând să afle numele celui care îi va succede lui Fidel Castro la putere, după o jumătate de veac în care "Il Lider Maximo" a fost "în tot şi-n toate".


Marele favorit în cursa prezidenţială de la Havana este fratele lui Fidel, Raul Castro, căruia "Il Lider Maximo" i-a predat prerogativele de şef de stat după ce s-a îmbolnăvit grav, de stomac, acum un an şi jumătate, fiind internat şi operat într-un spital din Havana, unde se află şi acum. Noua Adunare Naţională a Cubei, aleasă luna trecută, a ţinut ieri prima şedinţă "istorică", pentru a confirma, în primul rând, decizia lui Fidel Castro de a nu mai candida. Liderul de la Havana, în vârstă de 81 de ani, ar urma să îi lase fratelui său "o grea moştenire" comunistă. Ceva mai "avagardist" decât fratele său, Raul, în vârstă de 76 de ani, a promis "schimbări" în Cuba, însă "nu spectaculoase", ci doar atât cât să dea un imbold economiei ţării, prea sufocată de birocraţie şi de embargoul american.


BUNCåRUL MARXIST-LENINIST. Raul nu va face schimbări în politică, ci va continua strategia inflexibilă a fratelui său, ale cărui decizii le-a respectat, întotdeauna. Dacă va fi ales, va avea de înfruntat presiunile puternice ale disidenţilor şi comunităţii internaţionale pentru democraţie şi eliberarea prizonierilor politici, precum şi cele din partea tinerilor cubanezi, sătui de regimul totalitar al lui Fidel. Ei ar  vrea să întoarcă pagina după 49 de ani de personalizare totală a puterii, pe insula transformată într-un "buncăr" al marxism-leninismului. Totuşi, vântul schimbării şi întinerirea conducerii de la Havana mai au de aşteptat, pentru că vechea gardă revoluţionară, formată din foştii "tovarăşi" din gherilele conduse de Fidel, este în continuare destul de puternică. Potrivit estimărilor analiştilor politici, tot Raul are cele mai multe şanse de a lua locul fratelui său. El a fost întotdeauna omul de încredere al lui Fidel. A preluat funcţia de comandant al armatei cubaneze, pe care o deţine din 1959. Sub conducerea sa, Forţele Armate Revoluţionare au devenit cele mai experimentate din "lumea a treia". După destrămarea fostei URSS, cu care Cuba a avut relaţii strânse, Raul a redus forţele armatei sale de la 300.000, la 60.000 de militari. În prezent, armata deţine acţiuni în sectoarele dinamice ale economiei cubaneze, între care şi în turism. De asemenea, Raul a devenit secretar adjunct al Partidului Comunist cubanez de la fondarea acestuia, în 1965.


ŞEFUL OPERAŢIONAL. Chiar dacă noua Adunare l-ar putea desemna pe Raul ca succesor al lui Fidel, un alt personaj politic din Cuba, medicul Carlos Lage, de 56 de ani, e privit ca "exponentul noii generaţii de lideri cubanezi" şi un posibil succesor al liderului de la Havana. El este considerat un "candidat credibil" şi pentru mulţi experţi străini sau cubanezi, dar şi pentru diplomaţi, el este "şeful operaţional" al guvernului, unul dintre conducătorii cubanezi cei mai credibili, ce ar putea provoca surprize în cadrul votului Adunării. Lage este unul dintre cei cinci vicepreşedinşi ai Consiliului de Stat, secretar al Comitetului executiv al Consiliului de miniştri, funcţie echivalentă cu cea de prim-ministru.


Cel mai lung mandat

Fidel Castro este unul dintre şefii de stat cu cel mai îndelungat mandat din lume, de aproximativ o jumătate de secol (49 de ani). Fidel Castro s-a afirmat ca lider revoluţionar, reuşind să-l răstoarne de la putere pe dictatorul Fulgencio Batista, în 1959. A devenit lider al Partidului Comunist şi preşedinte al Cubei, instaurând un regim dictatorial din ce în ce mai sever şi refuzând, în anii '90, în ciuda dificultăţilor economice cauzate de izolarea Cubei prin embargou, orice schimbare, orice trecere la un regim democratic, de tip capitalist, aşa cum au făcut alte ţări comuniste după prăbuşirea fostei URSS. Din cauza lui, lumea a fost în pregul unui război nuclear, în 1962, când a permis rachetelor Moscovei să fie instalate pe teritoriul Cubei, declanşând o criză de 13 zile între SUA şi URSS, una dintre cele mai periculoase din vremea războiului rece.  Statele Unite au încercat de mai multe ori să-l înlăture de la putere, dar fără succes. Săptămâna trecută, el a luat o decizie considerată a fi istorică, şi anume, aceea de a se retrage de la putere.

×
Subiecte în articol: externe castro raul fidel