x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan ameninţă că forţele turce îi vor ''alunga pe teroriştii'' de la frontiera cu Siria dacă acordul cu Rusia eşuează

Erdogan ameninţă că forţele turce îi vor ''alunga pe teroriştii'' de la frontiera cu Siria dacă acordul cu Rusia eşuează

26 Oct 2019   •   19:00
Erdogan ameninţă că forţele turce îi vor ''alunga pe teroriştii'' de la frontiera cu Siria dacă acordul cu Rusia eşuează

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat sâmbătă că armata turcă îi va 'alunga pe teroriştii' de la frontiera cu Siria dacă miliţiile kurde siriene nu se vor retrage din această zonă în termenul stabilit prin acordul încheiat între Ankara şi Moscova, transmite AFP.

'Dacă teroriştii nu se retrag în termen de 150 de ore (începând de pe 23 octombrie, ora 09.00 GMT, conform acordului - n.red.), vom prelua controlul şi îi vom alunga noi înşine', a afirmat Erdogan la Istanbul, într-un discurs televizat, referindu-se la luptătorii Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG).

În baza acordului încheiat marţi, la Soci, între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Moscova trebuie să 'faciliteze retragerea' forţelor kurde şi a armamentului acestora de pe o fâşie de 30 km în interiorul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Ruşii şi turcii au prevăzut să înceapă patrule comune în această zonă după termenul de 150 de ore, care expiră marţi, la ora locală 18.00 locales (15.00 GMT).

Conform memorandumului ruso-turc, Ankara păstrează totuşi controlul într-o altă regiune din nord-est, pe o lungime de 120 km, unde armata sa este deja prezentă în urma ofensivei declanşate pe 9 octombrie contra YPG.

În pofida ameninţărilor formulate, Erdogan a afirmat că Turcia şi-a atins 'într-o mare măsură' obiectivul de a institui o 'zonă de securitate'' pentru a se proteja de atacurile jihadiştilor SI şi ale YPG.

Totodată, Erdogan a cerut comunităţii internaţionale să susţină Ankara în eforturile de a institui o 'zonă de securitate', unde să fie instalaţi o parte din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni găzduiţi de Turcia.

Preşedintele turc a avertizat din nou că, 'dacă nu va exista sprijin pentru proiectele pe care le dezvoltăm spre a permite revenirea a 1-2 milioane (de refugiaţi) într-o primă etapă, nu vom avea altă soluţie decât să deschidem porţile şi să-i lăsăm să plece în Europa'.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan