x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan amenință că va permite trecerea migranților în Europa până când solicitările sale vor fi aprobate

Erdogan amenință că va permite trecerea migranților în Europa până când solicitările sale vor fi aprobate

11 Mar 2020   •   13:38
Erdogan amenință că va permite trecerea migranților în Europa până când solicitările sale vor fi aprobate

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va permite trecerea migranților spre Europa până când va primi un răspuns la solicitările sale din partea UE, transmite AFP.

"Menţinem măsurile aflate în prezent în vigoare la frontieră până când cerințele Turciei vor primi un răspuns concret", a declarat Erdogan, într-un discurs la Ankara.

El a amintit că printre solicitări se află reluarea discuțiilor despre anularea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE, deschiderea de noi capitole pentru aderarea la UE, modernizarea uniunii vamale, ajutor financiar suplimentar. Aceste lucruri ar trebui să înregistreze progrese până la reuniunea Consiliului European din 26 martie. 

"Nu cerşim de la nimeni. Tot ce vrem este ca promisiunile care au fost făcute ţării noastre să fie respectate", a subliniat Erdogan.

Acesta se va întâlni pe 17 martie, la Istanbul, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu şeful statului francez Emmanuel Macron. Preşedinţia franceză nu a confirmat prezența.

Turcia a anunţat deschiderea frontierelor cu Europa, la sfârșitul lunii trecute, fapt ce a permis intrării în Grecia a mii de migranți. Autoritățile de la Atena i-au întâmpinat pe aceștia cu grenade lacrimogene și tunuri de apă. 

"Nu există nicio diferenţă între ce făceau naziştii şi imaginile care ne vin de la frontiera greacă", a reacționat Erdogan.

Pe de altă parte, UE îl acuză pe președintele turc de şantaj și îi cere respectarea angajamentelor asumate în acordul dintre cele două părți, din martie 2016, care prevede rămânarea migranţilor în Turcia, în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Dar Turcia spune că UE nu şi-a respectat toate promisiunile prevăzute în acord.

La frontiera dintre Siria și Turcia, aproape un milion de persoane au fost strămutate din cauza violenţelor în ultimele trei luni.

Turcia are deja 3,6 milioane de migranți sirieni și se teme de un nou aflux de refugiaţi.

×
Subiecte în articol: turcia erdogan migranti angela merkel