x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan ameninţă din nou cu lansarea unei operaţiuni la sol şi în aer în nordul Siriei

Erdogan ameninţă din nou cu lansarea unei operaţiuni la sol şi în aer în nordul Siriei

05 Oct 2019   •   16:30
Erdogan ameninţă din nou cu lansarea unei operaţiuni la sol şi în aer în nordul Siriei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat sâmbătă ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni ''la sol şi în aer'' în Siria contra miliţiilor kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerate de Ankara organizaţie teroristă, transmite AFP.

''Noi ne-am pregătit, am elaborat planurile de acţiune, am dat instrucţiunile necesare'', a declarat şeful statului turc într-un discurs televizat, adăugând că ofensiva ar putea începe în curând.

Erdogan afirmase marţi că Turcia îşi va pierde răbdarea faţă de SUA în legătură cu crearea unei ''zone de securitate'' în nordul Siriei, prevăzută în conformitate cu un acord convenit de Washington şi Ankara în luna august.

Forţele democratice siriene (FDS) sunt formate din combatanţi arabi şi kurzi pe care ţările occidentale se bazează pentru neutralizarea forţelor grupării Statul Islamic din nord-estul Siriei şi din Irak. Componenta kurdă a acestei coaliţii, Unităţile de protecţie a poporului (YPG), este însă considerată de Ankara drept grupare teroristă.

Preşedintele turc a ameninţat în mai multe rânduri cu lansarea unei ofensive transfrontaliere. El speră că va putea folosi ''zona de securitate'' din nordul Siriei pentru a putea repatria aproximativ 2 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi în prezent în Turcia.AGERPRES

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan