Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a insistat că planurile sale de a-şi asuma noi puteri extinse, prin reforma constituţională susţinută de o majoritate restrânsă a alegătorilor turci la referendumul de duminică, nu îl fac un dictator, notează agenţia MIA.
"Eu sunt un muritor şi aş putea muri în orice moment", a declarat Erdogan într-un interviu exclusiv la canalul CNN marţi, la palatul prezidenţial din Ankara, primul său interviu după referendum.
Alegătorii turci au aprobat duminică un pachet de reforme constituţionale de 18 articole ce va transforma sistemul parlamentar al ţării într-o preşedinţie executivă puternică. Planul, iniţiat de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), îi acordă lui Erdogan puteri extinse.
Erdogan a respins acuzaţiile că a sprijinit noile prerogative din dorinţa de a deveni el însuşi mai puternic şi nu de a îmbunătăţi sistemul politic din Turcia. "Sistemul reprezintă o schimbare, o transformare în istoria democratică a Turciei", a spus el.
Potrivit constituţiei revizuite, Erdogan va putea să desfiinţeze postul de prim-ministru şi să-şi asume noi puteri extinse pentru a conduce prin decrete. El va putea numi un cabinet şi înalţi magistraţi. Puterea parlamentului de a examina legislaţia este restrânsă.
Erdogan a respins acuzaţiile că noile reforme sunt un pas spre dictatură. "Unde există dictaturi, nu trebuie să fie un sistem prezidenţial", a spus el. "Aici avem o urnă de vot (...), democraţia obţine puterea de la oameni. Este ceea ce noi numim voinţă naţională".
Erdogan nu a arătat niciun semn de conciliere cu opoziţia, în ciuda victoriei sale strânse. Invocând o analogie sportivă, Erdogan a declarat că o victorie este o victorie. "Eu provin dintr-un mediu al jucătorilor de fotbal", a spus el. "Nu contează dacă ai câştigat cu 1-0 sau 5-0. Scopul final este să câştigi meciul".
În legătură cu aderarea Turciei la UE ce stagnează de ani de zile, Erdogan a acuzat statele membre ale UE că nu şi-au respectat promisiunile. UE "ne-a făcut să aşteptăm la uşa ei timp de 54 de ani", a declarat Erdogan la CNN.
"Acest lucru, din punct de vedere politic, nu este tolerabil. Am încercat din greu să acceptăm toate cerinţele UE (...). UE nu şi-a ţinut promisiunile (...). Uniunea Europeană trebuie să-şi ţină promisiunile", a insistat el.
Spre deosebire de liderii europeni care au exprimat rezerve cu privire la referendum, preşedintele SUA Donald Trump i-a telefonat lui Erdogan să-l felicite pentru victoria sa. Apelul a fost bine primit de Erdogan, care a sugerat că lucrurile pot merge mai departe.
"Ar fi mai bine să avem o întâlnire tete-a-tete şi relaţia noastră să meargă înainte", a spus el.
Întrebat dacă el consideră că SUA şi Turcia ar putea lucra împreună, Erdogan a declarat că "modul în care preşedintele Trump abordează aceste aspecte ne face fericiţi. SUA şi Turcia, în calitate de aliaţi (...), pot rezolva probleme semnificative. Noi nu avem niciun fel de dificultăţi pe acest front".AGERPRES