x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan face încă un pas înapoi. Vezi ce condiţii pune manifestanţilor din Taksim

Erdogan face încă un pas înapoi. Vezi ce condiţii pune manifestanţilor din Taksim

de Istvan Deak    |    14 Iun 2013   •   18:27
Erdogan face încă un pas înapoi. Vezi ce condiţii pune manifestanţilor din Taksim

Guvernul turc a anunţat vineri că nu va demara proiectul urbanistic din parcul Gezi până când justiţia nu va permite realizarea lui, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului după reuniunea de joi noapte dintre premierul Recep Tayyip Erdogan şi reprezentanţii manifestanţilor.
Chiar dacă justiţia îşi va da acordul pentru realizarea proiectului, care implică distrugerea parcului şi tăierea a circa 600 de copaci, Guvernul intenţionează să convoace un referendum pe acest subiect, a adăugat oficialul turc. Pe de altă parte, el a anunţat că se va iniţia o anchetă cu privire la folosirea excesivă a forţei de către poliţie împotriva manifestanţilor.

Rezultatul întâlnirii cu premierul turc i-a mulţumit pe reprezentanţii organizaţiei Solidaritatea Taksim, ce reprezintă protestatarii instalaţi de două săptămâni în parcul Gezi, din apropierea pieţei Taksim. Cât priveşte continuarea protestului din parc, organizaţia a precizat că, în cursul după-amiezii de vineri, se va organiza o reuniune şi manifestanţii vor decide dacă vor încheia sau nu acţiunea. Cu o zi în urmă, premierul Erdogan a dat manifestanţilor un ultimatum, cerându-le să evacueze parcul, altfel se va interveni în forţă. În noaptea negocierilor, sute de mame ale tinerilor protestatari au format un lanţ uman în jurul parcului pentru a descuraja o intervenţie a poliţiei. Premierul turc a spus că vrea ca ocupaţia parcului Gezi să se încheie “vineri seară”. “Sper că totul se va încheia vineri seara”, a spus Erdogan, într-un discurs rostit la Ankara. “Vorbim cum reprezentanţi ai manifestanţilor, cu artişti etc, deja de două zile, sper că acest lucru va da roade”, a mai spus el. “Tinerilor, aţi stat destul în parc şi v-aţi făcut cunoscut mesajul. Dacă mesajul vostru se referă la Gezi, atunci e bine, căci am recepţionat mesajul”, a mai spus şeful Guvernului turc ocupanţilor parcului. “Nu-s destule lucrări în curs, de ce mai rămâneţi?. Aşteştăm decizia finală a justiţiei şi, când aceasta va veni, vom organiza un referendum şi ne vom conforma rezultatelor lui. Ce mai pot să adaug?”, a insistat acesta.

Ministerul român de Externe a informat cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Turciei asupra faptului că situaţia din această ţară se menţine tensionată. “Sâmbătă, 15 iunie, şi duminică, 16, la Ankara şi, respectiv, Istanbul, vor fi organizate mitinguri de către partidul de guvernământ, anticipându-se o numeroasă participare şi posibile restricţii de circulaţie”, se arată în comunicatul remis Jurnalului Naţional.
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă, să se informeze înainte de a efectua o deplasare pe teritoriul acestei ţări, să evite zonele centrale ale oraşelor Istanbul, Ankara şi Izmir, în special noaptea, precum şi să evite implicarea în orice tip de manifestaţii.







×
Subiecte în articol: proteste turcia