x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: Limbajul ameninţător al SUA nu foloseste nimănui

Erdogan: Limbajul ameninţător al SUA nu foloseste nimănui

01 Aug 2018   •   13:50
Erdogan: Limbajul ameninţător al SUA nu foloseste nimănui

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că limbajul ameninţător al SUA nu va fi în folosul nimănui, opinie exprimată de liderul de la Ankara în timp ce relaţiile dintre cele două ţări, membre ale NATO, sunt tensionate în legătură cu cazul unui pastor american arestat în Turcia sub acuzaţia de terorism.

 

Vorbind la o conferinta de presa, Erdogan a afirmat că Turcia nu va face compromisuri referitoare la independenţa justiţiei şi că declaraţiile ''cu caracter evanghelist, sionist'' din Statele Unite sunt inacceptabile. 

Erdogan a precizat de asemenea că ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu va avea convorbiri cu secretarul des stat american Mike Pompeo în marja reuniunii ASEAN de la Singapore. 

Uun tribunal turc a refuzat marţi anularea măsurii de arest la domiciliu în cazul pastorului Andrew Brunson. Avocatul acestuia a cerut luni eliberarea clientului sau, precum şi ridicarea interdicţiei de părăsire a teritoriului turc. Dar un tribunal din Izmir (vest) a respins cererile. 

Pastorul american a fost plasat în arest la domiciliu miercurea trecută, după ce a stat peste un an şi jumătate în detenţie preventivă. El a fost retinut în octombrie 2016 în cadrul epurărilor lansate de către Ankara după tentativa de puci eşuată din iunie acelaşi an. 

Brunson este acuzat de către autorităţile turce că a acţionat în contul reţelei predicatorului Fethullah Gulen, căruia Ankara îi impută, în pofida respingerii de către el a acuzaţiilor, puciul, dar şi în contul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, rebeli kurzi). Cele două organizaţii sunt considerate ''teroriste'' de către autorităţile turce. 

Pastorul Brunson, care locuieşte în Turcia de circa douăzeci de ani şi care conducea, înainte de arestarea sa, o mică biserică protestantă din Izmir, neagă în bloc acuzaţiile. AGERPRES

×