x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan și Netanyahu, cu cuțitele pe masă

Erdogan și Netanyahu, cu cuțitele pe masă

de Şerban Mihăilă    |    03 Apr 2018   •   17:36
Erdogan și Netanyahu, cu cuțitele pe masă

Războiul mocnit din ultimele luni dintre Turcia și statul evreu a explodat la sfârșitul săptămânii trecute, când președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a numit „terorist” pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Șeful guvernului de la Ierusalim i-a răspuns dur liderului de la Ankara, pe care l-a calificat, în mod implicit, drept „măcelar”. 

După ce, spre sfârșitul anului trecut, Casa Albă a redeschis Cutia Pandorei în Orientul Mijlociu, recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului, Erdogan a devenit cel mai vehement critic al statului evreu, încercând să coalizeze întreaga lume arabă, dar și inamici tradiționali ai Washingtonului contra administrației Trump și a guvernului condus de Netanyahu. Mai mult, prin vocea oficiosului formațiunii sale politice, aflată la guvernare, Erdogan și-a exprimat intenția de a forma „Armata Islamului” pentru a porni la luptă contra statului evreu. Violențele izbucnite vinerea trecută, la frontiera dintre Gaza și statul evreu, soldate cu uciderea a 17 civili palestinieni de către soldați israelieni atacați de militanți Hamas, a constituit pentru Erdogan prilejul ideal de a condamna virulent „politica de forță” a Ierusalimului și „atacurile sale inumane”. Mai mult, el a numit Israelul drept „stat terorist”. Netanyahu a răspuns rapid acuzațiilor primite, respingând „lecțiile de morală” ale președintelui turc. „Armata cea mai etică din lume nu are de primit lecţii de morală din partea celui care bombardează civili fără discernământ de ani de zile'', a contracarat premierul pe contul său de Twitter, referindu-se la invadarea teritoriului sirian de către armata turcă, pornită la vânătoare de kurzi în regiunea Afrin. „Erdogan nu este obișnuit ca lumea să-i răspundă, dar trebuie să înceapă să se obișnuiască (…) Cineva care ocupă nordul Ciprului, invadează teritoriile kurde și măcelărește civilii din Afrin nu trebuie să ne țină lecții de etică și morală”, a spus Netanyahu, citat de „The Jerusalem Post”. Ping-pong-ul declarațiilor a fost continuat de Erdogan, care l-a acuzat personal pe premierul israelian de „terorism”. „Hei, Netanyahu! Eşti un ocupant! Şi, ca ocupant, te afli pe aceste locuri. În acelaşi timp, eşti un terorist”, a tunat Erdogan, într-un discurs televizat adresat susţinătorilor săi din Adana, în sudul Turciei. „Ceea ce le faci palestinienilor oprimaţi va fi înscris în istorie şi noi nu vom uita niciodată (…) Poporul israelian nu se simte confortabil cu ceea ce faci”, a adăugat preşedintele turc. „În ceea ce ne priveşte, noi nu suntem vinovaţi de niciun act de ocupaţie”, a mai spus el.

Statistica neagră

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, 289 de civili au fost uciși până acum, de la începerea ofensivei militare turce în Afrin, la 20 ianuarie, scrie „The Jerusalem Post”. Conform altor surse, scrie publicația, numărul civililor uciși în urma tirurilor artileriei turce a ajuns la 510. Pe de altă parte, numărul civililor palestinieni uciși vinerea trecută în Gaza a ajuns la 17, în condițiile în care protestele din cadrul „Marelui Marș al Întoarcerii” sunt de abia la început.

Protestul din Gaza marchează momentul când sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost scoşi din casele lor, în 1948, atunci când a fost creat statul Israel.

×
Subiecte în articol: conflict Erdogan și Netanyahu