x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erorile spionilor CIA

Erorile spionilor CIA

de Delia Zahareanu    |    23 Aug 2007   •   00:00
Erorile spionilor CIA
Sursa foto: DENNIS COOK/

Un raport al CIA dat publicităţii marţi arată că fostul director al Agenţiei şi adjunctul său nu au lucrat eficient pentru prevenirea atentatelor de la 11 septembrie 2001, deşi aveau informaţii substanţiale in dosarul al-Qaeda.


La sfărşitul celor 19 pagini ale documentului publicat marţi de Central Intelligence Agency (CIA) se află o serie de concluzii care mai mult ca sigur vor produce valuri pentru căţiva inalţi oficiali americani, activi sau in rezervă, ai spionilor civili din Statele Unite. Una dintre ele arată că George J. Tenet, directorul CIA in perioada 1997-2004, este cel care ar trebui tras la răspundere pentru eşecul spionilor civili de a preintămpina catastrofa de la 11 septembrie 2001, deoarece detalii consistente referitoare la un complot de proporţii erau cunoscute membrilor conducerii Agenţiei, relatează The New York Times. Raportul care a fost publicat marţi a fost redactat din 2005, desecretizarea lui fiind insă decisă doar de curănd.


DETALII. Din textul raportului reiese că aproximativ 60 de ofiţeri CIA erau la curent in 2000 că Nawaf al-Hamzi şi Khalid al-Mihdhar, doi dintre cei cinci terorişti arabi care au deturnat avioane la data de 11 septembrie, se aflau deja pe teritoriul Statelor Unite. Nici unul din aceşti ofiţeri nu a anunţat insă FBI despre acest detaliu, lucru ce ar fi putut conduce la capturarea lor inainte de a-şi putea pune planul in aplicare, mai scrie The New York Times. Raportul atrage atenţia asupra "erorilor sistemice" care au dus la o foarte slabă coordonare, necomunicarea de informaţii vitale intre ofiţerii superiori din conducerea Agenţiei şi alocarea deficitară a resurselor pentru a preintămpina o acţiune al-Qaeda, despre care se ştia că plănuieşte un atac de mari proporţii asupra teritoriului american.


VINOVAŢII. Cel care a supervizat raportul in 2005, inspectorul general John Helgerson, i-a recomandat directorului de atunci al CIA, Porter Goss, să formeze un comitet disciplinar pentru a-i trage la răspundere pe George Tenet şi pe adjuncţii lui, relatează Bloomberg. Goss a respins această recomandare, poziţie la care subscrie şi actualul director CIA, generalul Michael Hayden: "Directorul Goss a considerat atunci că ofiţerii menţionaţi erau dintre cei mai buni agenţi ai noştri. Cu resurse neadecvate, ei şi cei pe care i-au condus au lucrat incontinuu impotriva unui duşman secret şi puternic".


×
Subiecte în articol: externe