x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erou de razboi, la puscarie

Erou de razboi, la puscarie

01 Apr 2004   •   00:00

Khadom Sharif Hassan, erou in razboiul americano-irakian, a fost aruncat in inchisoare sub acuzatia de furt calificat din proprietatea statului.

Fost campion national la ridicat greutati, Hassan este unul dintre primii irakienii care s-au napustit, in aprilie trecut, asupra statuii gigant a lui Saddam din piata Firdos din Bagdad.

HERCULE DIN BAGDAD. Acum, cănd atentatele anticoalitie se tin lant in Irak, iar nivelul de trai al populatiei nu a suferit schimbari majore, Hassan, eroul herculean, a ajuns dupa gratii pentru ca a furat o motocicleta Norton. Dar nu una oarecare, ci un motor Norton, de culoare neagra, cu care Saddam a fugit in Siria in 1959, dupa o tentativa de asasinat impotriva premierului irakian de atunci, generalul Abd al-Karim Qasim. In anii ""70, cănd si-a propus sa realizeze un film despre faptele sale vitejesti din 1959, Saddam i-a cerut actorului Omar Sharif sa joace rolul sau si sa alerge cu Nortonul prin desert.

MECANICUL-SEF. Hassan, in varsta de 50 de ani, tata a trei copii, a marturisit anchetatorilor sai ca pasiunea pentru motociclete si-a facut-o in timpul fostului regim, cand a lucrat 16 ani pentru fiul cel mare al lui Saddam, Udday, proprietar a nu mai putin de 100 de motociclete. Intrebat despre furtul de la muzeu, Hassan a recunoscut ca a ascuns motocicleta in atelierul sau de lucru, pentru ca „fusese furata de altcineva".
Anca Aldea

×
Subiecte în articol: externe