x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eroul patruped de la World Trade Center, clonat cu succes

Eroul patruped de la World Trade Center, clonat cu succes

de Sînziana Stancu    |    19 Iun 2009   •   00:00
Eroul patruped de la World Trade Center, clonat cu succes

Ciobănescul german "Trakr", faimos pentru actele lui de eroism după atacurile teroriste din 11 Septembrie 2001, din America, a fost clonat cu succes de specialiştii din California.



4981-94730-untitled1copy.jpg
Captură wcbstv.com


Trakr a murit acum două luni, dar el va lăsa în urmă, de acum încolo, cinci câini identici cu el, informează wcbstv.com. Compania BioArts din California l-a clonat cu succes pe ciobănescul german, care a ajutat la salvarea victimelor de la Ground Zero, acum opt ani. El l-a scos pe ultimul supravieţuitor de sub ruinele WTC, iar "munca sa eroică la Ground Zero a fost încununarea uluitoarei sale cariere", a povestit stăpânul său, James Symington.

ZILE GRELE
În 2008, Trakr dădea primele semne de bătrâneţe, iar organismul îi fusese invadat de tot soiul de boli. Pentru Symington a fost semnalul de alarmă, dar şi o şansă de a-l avea pe mult-iubitul lui prieten necuvântător, în carne şi oase, chiar şi după ce ar fi murit. BioArts tocmai lansase un concurs pentru clonarea animalelor iubite şi isteţe, aşa că Symington a trimis companiei CV-ul lui Trakr, împreună cu uluitoarea poveste a vieţii lui. A câştigat de departe concursul, primind marele premiu: clonarea gratuită.

MULTIPLICAT
Iniţial, specialiştii erau hotărâţi să facă o singură clonă. La un moment dat însă le-a venit ideea să facă "un set", după cum a povestit directorul executiv la BioArts, Louis Hawthorne. Din mostrele de ADN prelevate din Trakr, prin clonare s-au născut, duminica trecută, cinci pui identici genetic cu "tatăl" lor. Când s-a pomenit cu ei, pe stăpânul lui Trakr l-au încercat sentimente contradictorii. Pe de-o parte, suferea încă după mult-iubitul lui patruped şi pentru că acesta nu a putut să-şi vadă puii, iar pe de alta, s-a bucurat că amintirea lui trăieşte nu în unul, ci în cinci căţeluşi identici cu el. "Trakr a însemnat o mare parte din viaţa mea, era mai mult decât partenerul meu. Mi-a fost cel mai bun prieten şi companion", s-a confesat Symington. De bucurie că îl poate vedea totuşi, pe Trakr în cinci exemplare, el le-a dat nume puilor încă din prima zi când i s-au adus acasă: Trustt, Solace, Valor, Prodigy şi Deja-Vu.

×
Subiecte în articol: externe