x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE AstraZeneca a publicat contractul cu UE pentru livrarea de vaccinuri

UPDATE AstraZeneca a publicat contractul cu UE pentru livrarea de vaccinuri

29 Ian 2021   •   15:08
UPDATE AstraZeneca a publicat contractul cu UE pentru livrarea de vaccinuri
Sursa foto: Mario Salerno

AstraZeneca a publicat acordul cu UE privind achiziționarea vaccinului anti COVID-19, dezvoltat de companie împreună cu Universitatea Oxford. Varianta prezentată online are ascunse clauzele de de confidențialitate, scrie Reuters. Contractul a fost semnat pe 27 august 2020. 

Producătorul de medicamente se află într-o situație dificilă din cauza presiunilor exercitate asupra sa de conducerea blocului comunitar întrucât are probleme cu fabricarea dozelor. 

"Comisia Europeană îşi exprimă satisfacţia pentru angajamentul societăţii faţă de mai multă transparenţă în participarea sa în implementarea strategiei UE privind vaccinurile", a transmis executivul european.

Cele două părți au încheiat o înțelegere pentru livrarea a 400 de milioane de doze de vaccin, livrat în mai multe tranșe pe parcursul acestui an. Însă compania are probleme la o fabrică din Belgia, motiv pentru care va întârzia aprovizionarea către UE.

ȘTIRE INIȚIALĂ Conflictul între Uniunea Europeană și AstraZeneca privind livrările de vaccinuri anti COVID-19 se adâncește din cauza neonorării contractului de către producător, scrie Reuters.

Comisia Europeană pune presiune pe companie, după ce aceasta a anunțat că va reduce producția din cauza unor probleme la o fabrică din Belgia. Acest lucru înseamnă o reducere a livrărilor la doar 31 de milioane de doze, cu 60% mai puțin față de numărul convenit inițial. 

"Există dispoziţii obligatorii, iar contractul este foarte clar. AstraZeneca ne-a asigurat explicit în acest contract că niciun fel de alte obligaţii nu ar împiedica respectarea pe deplin a contractului", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acordul ar  conţine cantităţi exacte de vaccinuri pentru luna decembrie 2020 şi primele trei trimestre din 2021.

Însă directorul executiv al companiei, Pascal Soriot, a spus că înțelegerea cu blocul comunitar are la bază clauza best-effort, potrivit căreia producătorul va depune toate eforturile pentru asigurarea livrărilor, fără obligația de a respecta un calendar. 

Von der Leyen vrea să facă publică o versiune a contractului.

Înțelegerea dintre cele două părți a fost ca UE să achiziționeze în avans cel puțin 300 de milioane de doze da vaccin, care vor fi livrate în etape. Acesta trebuie să primească astăzi aprobarea din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Deși AstraZeneca a propus livrarea a 8 milioane de doze suplimentare de vaccin, pe lângă cele 31 de milioane prevăzute pentru primul trimestru al anului, UE a considerat oferta inadecvată pentru că rămâne în continuare un deficit neacoperit. 

Campania de vaccinare în UE este mult în urma celor din Israel, SUA și Marea Britanie. 
 

×
Subiecte în articol: ue AstraZeneca vaccin