Sistemul american de apărare antibalistică a înregistrat vineri un eşec cu ocazia unui test desfăşurat deasupra Oceanului Pacific, ratând interceptarea unei rachete balistice, a anunţat Pentagonul, citat de AFP. Acest costisitor sistem de interceptare a rachetelor, aflat la sol, a ratat toate testele la care a fost supus cu începere din 2008.
Obiectivul exerciţiului de vineri a constat în lansarea unei rachete antirachetă de la baza aeriană Vanderberg (California) care să intercepteze o rachetă balistică lansată de la baza americană Kwajelein, din insulele Marshall. “Interceptarea nu a avut loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei de apărare împotriva rachetelor, Richard Lehner, într-un scurt comunicat. “Responsabilii programului vor examina în detaliu cauza ori cauzele anomaliilor ce au împiedicat o interceptare încununată de succes”, a adăugat el.
Sistemul american de apărare antirachetă s-a confruntat cu numeroase probleme tehnice, testele sale fiind amânate după două eşecuri înregistrate în 2010. Aproximativ 30 de rachete antirachetă sunt instalate în Alaska şi California, al căror cost total se ridică la 34 de miliarde de dolari. Ele sunt destinate să se opună unei eventuale ameninţări nord-coreene.
De cealaltă parte, ruşii se laudă cu reuşite. “Sistemul antibalistic al SUA nu va fi în măsură să contracareze noua rachetă balistică intercontinentală, testată cu succes de Rusia la 6 iunie”, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin în timpul unei prelegeri în cadrul proiectului 'Universitatea civilă', în care a vorbit despre arme de înaltă precizie şi influenţa crescândă a reţelelor sociale, după cum relatează publicaţia Telegrafist.org.
“Am urmărit îndeaproape evenimentele produse cu o seară înainte (testul noii rachete). Experimentul a fost un succes; am testat o rachetă balistică intercontinentală pe care eu, personal, o numesc ‚ucigaşul scutului antirachetă'”, a declarat Rogozin, în opinia căruia mijloacele de apărare antirachetă americane - nici cele din prezent, nici cele din viitor - nu vor fi capabile să neutralizeze racheta rusă, înainte ca aceasta să penetreze sistemul american. Rusia va continua să-şi crească arsenalul militar pentru “a-şi putea asigura o libertate deplină de acţiune în cazul unei eventuale agresiuni”, a afirmat oficialul rus, indicând că întărirea Rusiei în plan militar, precum şi dezvoltarea capacităţilor ei de luptă aerospaţiale vor contribui în acelaşi timp la menţinerea unui echilibru de forţe în lume.