Nu deocamdata. Adica nu in urmatorii doi ani. Este concluzia unui raport elaborat de firma "Minchenko consulting". Oricum, daca tensiunile sociale se vor amplifica, nu din cauza realegerii presedintelui Vladimir Putin.
O concluzie care, pentru occidentali, pare bizara si de neinteles in conditiile in care este de presupus ca retragerea lui Putin din viata politica ar facilita daca nu ridicata totala a sanctiunilor economice impuse Moscovei, macar o indulcire a acestora.
In ultimii patru ani, nivelul de trai al rusilor a scazut substantial, saracia s-a extins, libertatea de exprimare aproape ca a disparut. Prin comportamentul ei pe plan international, prin deciziile luate de Putin si echipa lui, Rusia a reusit sa se puna rau cu intreaga lume occidentala. Cu toate acestea, izbucnirea unei revolutii, a unei miscari de amploare care sa conduca la o schimbare de regim este putin probabila in urmatorii doi ani.
De ce? Ratingul ridicat al liderului de la Kremlin, sistemul electoral care blocheaza intrarea in politica locala a celor care se opun actualei puteri, dar si criza ideologica traversata de partidele de opozitie sunt, in opinia sociologilor rusi, principalele motive ale acestei aparente indiferente nationale.
Totusi, proteste locale pot aparea in regiuni, care "pot deveni, in timp, critice pentru puterea federala. Desi controleaza numeroase parghii, presedintele nu are capacitatea de a carpi toate rupturile", scrie expertii rusi in studiul lor.
In general, oamenii vor iesi in strada nemultumiti de cresterea dobanzilor, a taxelor, a varstei de pensionare, de politicile de creditare, de securitate si siguranta oamenilor, etc.De vina va fi nu guvernul, privit ca o marioneta, ci seful statului, singurul, in opinia maselor, sa puna lucrurile la punct.