x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EUROBAROMETRU / Europenii cred în UE, dar se tem de criză

EUROBAROMETRU / Europenii cred în UE, dar se tem de criză

de Sînziana Stancu    |    20 Dec 2008   •   00:00

Atitudinea generală a cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană a rămas, în general, stabilă, însă percepţia lor asupra economiei este vizibil afectată de criza financiară.



Sondajul de opinie în ţările comunitare, "Eurobarometru Standard", care este făcut de două ori pe an, primăvara şi toamna, arată că în perioada 6 octombrie-6 noiembrie, când a fost realizat, mai mult de două treimi dintre cetăţeni UE (69% ­ în creştere cu 20 de puncte faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) sunt de părere că situaţia economică din ţara lor este proastă.

Potrivit datelor puse la dispoziţia publicului pe site-ul UE, peste 50% din cetăţenii europeni cred că situaţia economică din ţările lor nu are şanse să se redreseze în curând, ci, din contră, să se agraveze anul viitor, iar 41% cred că această situaţie se va produce la nivelul global al Uniunii, în timp ce 49% au aceeaşi părere referitor la întreaga economie mondială.

MOTIVE DE ÎNGRIJORARE
Printre cele mai importante probleme cărora guvernele ţărilor lor trebuie să le facă faţă fără nici un fel de întârziere, 37% din cetăţenii UE afirmă că situaţia economică este cea prioritară şi, imediat după aceasta, inflaţia. Concluzia sondajului la capitolul economie şi impulsionarea creşterii economice la nivelul UE sunt percepute de 23% din cetăţenii săi ca fiind obiectivul principal al construirii Europei, în timp ce un procent similar de cetăţeni pune accentul pe ameliorarea nivelului de trai în spaţiul comunitar.

În ceea ce priveşte atitudinea generală a cetăţenilor europeni faţă de UE, cei trei indicatori principali sunt constanţi sau în uşoară scădere comparativ cu sondajul "Eurobarometru Standard" din primăvară. Astfel, sprijinul faţă de calitatea de membru UE este acordat de 53% (+1 punct) din cetăţeni, beneficiile percepute ce decurg din calitatea de membru al Uniunii, de 56% (+2 puncte), iar imaginea UE este văzută pozitiv de 43% (+3 puncte) din cetăţeni.

Nu în ultimul rând, 48% din cetăţenii UE cred că extinderea a întărit Uniunea, iar 65% sunt de părere că prăbuşirea Zidului Berlinului a fost factorul benefic principal în acest sens.

Sondajul a fost realizat de "TNS Opinion&Social", care a intervievat 30.130 de cetăţeni europeni.

×
Subiecte în articol: externe