x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurogrupul își dorește continuarea negocierilor, la Atena este o mare demonstrație unde se cere ”NU” austerității (TRANSMISIE LIVE)

Eurogrupul își dorește continuarea negocierilor, la Atena este o mare demonstrație unde se cere ”NU” austerității (TRANSMISIE LIVE)

29 Iun 2015   •   21:12
Eurogrupul își dorește continuarea negocierilor, la Atena este o mare demonstrație unde se cere ”NU” austerității (TRANSMISIE LIVE)

Uşa negocierilor cu Grecia rămâne deschisă, în pofida sistării discuţiilor în timpul weekendului, a declarat luni şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, menţionând totodată că evitarea unui Grexit (ieşirea Greciei din zona euro) este încă pe deplin posibilă, transmite AFP.

'Voi continua să repet că, în ceea ce ne priveşte, uşa este în continuare deschisă, deşi timpul şi posibilităţile au devenit foarte limitate', a spus responsabilul european în faţa presei la Haga.

El s-a arătat însă 'dezamăgit' de atitudinea Greciei. Deşi negocierile priveau 'viitorul Greciei şi nu erau încheiate, ei (grecii) s-au ridicat de la masă', a deplâns şeful Eurogrupului.

Divergenţele dintre guvernul grec şi creditorii săi internaţionali (UE-BCE-FMI) au căpătat sâmbătă o turnură dramatică, după ce în seara precedentă premierul Alexis Tsipras a anunţat convocarea unui referendum prin care cetăţenii săi să decidă dacă acceptă sau nu ultima versiune a acordului propus Greciei.

În replică, zona euro a hotărât să nu prelungească cu nici măcar o zi actualul acord cu Grecia, care marţi va intra în încetare de plăţi dacă nu va achita către FMI o tranşă scadentă în valoare de circa 1,6 miliarde de euro. Pentru a preveni prăbuşirea sistemului bancar, guvernul de la Atena a instituit restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană.

Între timp, europenii au început o campanie pentru a convinge grecii să accepte la referendum planul propus. 'Cer grecilor să voteze 'da', oricare ar fi întrebarea să voteze 'da', pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro şi în familia Uniunii Europene', a îndemnat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.



×