x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa vrea America Latină împotriva Rusiei. Sud-americanii nici nu vor să audă

Europa vrea America Latină împotriva Rusiei. Sud-americanii nici nu vor să audă

de Şerban Mihăilă    |    25 Mai 2023   •   08:20
Europa vrea America Latină împotriva Rusiei. Sud-americanii nici nu vor să audă

În încercarea de a strânge o coaliție internațională cât mai largă contra Kremlinului, Europa a pus ochii pe o nouă țintă. Eforturile diplomatice de a obține sprijin pentru Ucraina au fost însă, în mare parte, respinse de către țările din America de Sud.

Ofensiva de șarm a diplomaților de rang înalt din marile state și instituții europene încearcă de mai mult timp să atragă de partea Occidentului națiunile latino-americane neutre, în cadrul confruntării geopolitice mai largi cu Rusia și China.

Șeful diplomației de la Londra, James Cleverly, este cel mai recent lider care și-a încercat norocul, vizitând Brazilia, miercuri, în ultima zi a unui turneu de o săptămână în America Latină, care a inclus deja discuții la nivel înalt în Columbia și Chile.

Călătoria - prima deplasare a unui ministru britanic de Externe în regiune în ultimii cinci ani - face parte dintr-o campanie diplomatică mai amplă, lansată în mod explicit de Cleverly, într-un discurs rostit în decembrie, anul trecut, pentru a convinge națiunile care „se descriu adesea ca fiind «nealiniate»” și care „se feresc să se angajeze în orice direcție, doar pentru că alte țări doresc acest lucru”, să adere la cauza ucraineană. 

Importanța Americii de Sud

America de Sud a primit o atenție deosebită din partea liderilor occidentali în ultimele luni, pe măsură ce aliații Kievului străbat lumea în lung și în lat, în căutarea de minerale vitale pentru liniile de aprovizionare de înaltă tehnologie, precum și de muniție și arme ce pot ajuta Ucraina să recupereze teritoriul ocupat de ruși.

Atât Chile, cât și Brazilia dețin sute de tancuri „Leopard”, de fabricație germană, de tipul celor pe care Occidentul le-a oferit Ucrainei în ultimele luni. Columbia și Brazilia au și echipamente militare de producție rusească, inclusiv elicoptere de transport MiG și rachete antitanc, care ar fi ușor de utilizat de către forțele ucrainene, învățate deja cu acest tip de armament. 

Eforturi în zadar

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a încercat să încurajeze Brazilia să sprijine Ucraina, printr-un discurs rostit duminică la summitul G7, care l-a vizat parțial pe președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva.

Mult așteptata întâlnire bilaterală între Zelenski și Lula a fost însă anulată, din motive „de programare”, după cum a mărturisit însuși liderul de la Kiev. 

Mai mult, chiar înainte de vizita lui Cleverly, un oficial brazilian a exclus orice creștere a sprijinului pentru Kiev. Brazilia a condamnat până acum invazia rusă, dar a refuzat să ofere Ucrainei ajutor militar sau să sancționeze Moscova în vreun fel.

„Într-o lume ideală, britanicii ar dori ca Brazilia să se alăture sancțiunilor. Dar ei sunt suficient de inteligenți pentru a înțelege că nu există o lume ideală și că lucrurile sunt așa cum sunt!”, a declarat oficialul, cu câteva zile în urmă.

La rândul său, întrebat dacă Marea Britanie ar putea convinge Chile să furnizeze Ucrainei ajutor militar, un oficial chilian a declarat: „Asta nu se va întâmpla, deloc (...) Este un subiect care trebuie rezolvat de marile puteri, nu ceva ce putem face noi, de la capătul lumii!”

În discursul rostit la începutul săptămânii în capitala chiliană, Santiago, Cleverly a încercat să atragă guvernele din America Latină mai aproape de Occident, susținând că regiunea merită să aibă un cuvânt mai greu de spus pe scena internațională. 

În acest context, șeful diplomației de la Londra a anunțat că Regatul Unit susține obținerea de către Brazilia a unui loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

„Instituțiile multilaterale ale lumii noastre au nevoie de o reformă, în special pentru a oferi mai multă influență Americii Latine.”, a declarat Cleverly. 

 

Pelerinaj diplomatic

Uniunea Europeană a făcut demersuri similare în ultimele luni, prin intermediul unor personalități de rang înalt, precum președintele Consiliului European, Charles Michel, și cancelarul german, Olaf Scholz, care au vizitat America Latină. 

Michel, în special, a exercitat de altfel presiuni asupra țărilor din așa-numitul „Sud Global” - un termen care înglobează economii emergente majore precum Brazilia, India și Indonezia –, în încercarea de a sprijini poziția UE și a SUA în privința Ucrainei, pe fondul îngrijorării tot mai accentuate față de faptul că unele dintre aceste state sunt mult prea indulgente cu Rusia.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, este următoarea pe listă. Ea va merge în Brazilia, la începutul lunii viitoare, pentru a impulsiona dezbaterile finale asupra unui acord comercial UE-America Latină, îndemnându-l, în același timp, pe Lula să condamne agresiunea rusă și să sprijine Ucraina.

Deocamdată, însă, sud-americanii par de neclintit și nu vor să-și pună în pericol relațiile cu Kremlinul, într-un război derulat departe de granițele lor. 

×
Subiecte în articol: europa america latina Rusia