Uniunea Europeană a impus deja Rusiei sancțiuni dure, inclusiv asupra unor surse de aprovizionare energetică, și se pregătește să renunțe la livrările controlate de Kremlin. Șefa executivului UE declară acum că blocul european trebuie să fie pregătit pentru întreruperi „șocante”, venite drept răspuns din partea Moscovei.
„Trebuie să ne pregătim în acest moment pentru noi întreruperi ale aprovizionării cu gaz și chiar pentru o întrerupere completă a aprovizionării cu gaz rusesc!”, a spus Ursula von der Leyen, miercuri, în cadrul legislativului UE de la Strasbourg.
Ea a mai precizat că 12 state membre au fost deja afectate de reduceri sau întreruperi totale ale livrărilor de gaze, pe măsura intensificării disputei politice dintre Bruxelles și Moscova în privința invaziei din Ucraina.
Planuri de urgență
Președinta Comisiei Europene a afirmat că intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de acestea”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.
„În mod evident, Putin continuă să folosească energia drept armă. Acesta este motivul pentru care Comisia lucrează la un plan european de urgență!”, a mai spus ea, citată de AP. „Trebuie să ne asigurăm că, în cazul unei întreruperi totale, gazul circulă spre locul unde este cel mai necesar. Trebuie să asigurăm solidaritatea europeană!", a adăugat Ursula von der Leyen.
Țările Uniunii Europene au convenit deja, luna trecută, ca toate depozitele de gaze naturale din blocul celor 27 de state să fie completate la cel puțin 80% din capacitate pentru iarna viitoare, pentru a evita penuria în timpul sezonului rece. Concomitent, Parlamentul UE se pregătește pentru un vot pe muchie de cuțit privind investițiile ecologice.
Războiul din Ucraina a determinat blocul comunitar european să își regândească politicile energetice și să rupă legăturile cu combustibilii fosili din Rusia. Țările membre au căzut de acord să interzică 90% din petrolul rusesc până la sfârșitul anului, pe lângă interdicția privind importurile de cărbune rusesc, care va începe în august.
UE nu a inclus gazul - un combustibil utilizat pentru alimentarea fabricilor și generarea de energie electrică - în propriile sancțiuni, de teamă că ar putea afecta grav economia europeană. Înainte de războiul din Ucraina, UE se baza pe Rusia pentru 25% din petrolul său și 40% din gazele naturale.
Eliminarea dependenței de Rusia
Ursula von der Leyen a informat apoi Parlamentul European despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul conflictului din Ucraina. Pentru a reduce utilizarea energiei rusești, Comisia Europeană și-a diversificat furnizorii.
„Eforturile noastre fac deja o mare diferență”, a precizat șefa executivului UE. „Din martie, exporturile globale de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa au crescut cu 75%, față de 2021. Exporturile de GNL din SUA către Europa aproape s-au triplat.”, a adăugat ea.
Între timp, importul mediu lunar de gaze rusești prin gazoducte este în scădere cu 33% față de anul trecut, a mai spus Ursula von der Leyen, care a făcut apel la o tranziție rapidă către sursele regenerabile de energie.
„Unii spun că în noul mediu de securitate, instaurat după agresiunea Rusiei, trebuie să încetinim tranziția ecologică. Această tranziție ar veni cu «costul securității de bază», spun ei. Dimpotrivă, este adevărat exact contrariul acestei afirmații. Dacă nu facem cu toții altceva decât să ne concurăm în privința combustibililor fosili limitați, prețurile vor exploda în continuare și vor umple cufărul de război al lui Putin!”, a spus ea.
„Energiile regenerabile provin de la noi. Acestea ne oferă independență față de combustibilii fosili ruși. Sunt și mai eficiente din punct de vedere al costurilor, și mai curate!”, a precizat președinta Comisiei Europene.
Consiliul UE a convenit, luna trecută, să crească ponderea energiilor regenerabile în mixul energetic al blocului, la cel puțin 40%, până în 2030, față de obiectivul anterior, de 32%. În plus, un obiectiv de reducere a consumului de energie cu 9% pentru 2030 va deveni, pentru prima dată, obligatoriu pentru toate statele membre ale UE.
Vot pentru energie din surse gaziere şi nucleare
Concomitent, Parlamentul European a votat, miercuri, etichetarea ca „durabilă” a energiei din surse gaziere şi nucleare, în cadrul clasificării UE pentru finanţare ecologică. Propunerea are rolul de a dirija investiţiile private, în vederea atingerii obiectivului UE pentru anul 2050 - emisie „netă zero” de gaze cu efect de seră.
Proiectul legislativ fusese criticat de către grupurile ecologiste şi de către unii europarlamentari, atât pentru „dezinformarea ecologică” privind investiţiile în energia nucleară şi pe bază de combustibili fosili, cât şi pentru posibilitatea accentuării dependenţei de importurile de energie din Rusia.
Susţinătorii iniţiativei au respins aceste critici, arătând că refuzul de a califica energia gazieră şi nucleară drept „durabilă” ar fi dus la costuri şi mai ridicate ale energiei şi ar fi îngreunat renunţarea la cărbune.
Noile reguli, care sunt incluse în ghidul UE pentru finanţarea durabilă, se vor aplica automat din 2023, dacă statele membre ale Uniunii nu le resping în următoarele săptămâni.
Rușii se retrag de la granița cu Finlanda!
În timp ce utilizează energia pe post de armă, Putin aruncă în luptă toate unitățile sale militare în Donețk, în încercarea de a ocupa întreaga regiune.
În contextul în care Kremlinul se străduiește să găsească cât mai mulți oameni pe care să îi trimită pe frontul din Ucraina, forțele rusești s-au retras de la granița cu Finlanda, țara nordică pe cale să se alăture NATO.
Imaginile din satelit par să arate că peste 100 de vehicule au fost mutate de la baza militară „Alakurtti”, în apropiere de granița cu Finlanda, scrie publicația britanică „Daily Express”. Vehiculele au fost probabil mutate în Ucraina, pe măsură ce pierderile rusești de acolo cresc vertiginos. Zeci de vehicule blindate de transport de trupe și alte vehicule, împreună cu 800 - 1.000 de soldați, ar fi plecat.
„Este foarte probabil ca acestea să fi fost trimise cu trenul în Ucraina!”, a comentat expertul rus Marko Eklund pentru sursa citată, deși Rusia nu a anunțat nicio mișcare de trupe de la baza militară respectivă.
Informația vine în contextul în care Canada a devenit prima țară NATO care a ratificat cererile Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară transatlantică. Dacă Finlanda se alătură blocului occidental, ar însemna că NATO își dublează granița terestră cu Rusia, ceea ce ar fi o lovitură serioasă pentru Putin, care a susținut că extinderea Alianței Nord-Atlantice este o amenințare la adresa securității Rusiei.
Lupte sângeroase în Donețk
Trupele rusești sunt angajate în lupte grele în timp ce se îndreaptă spre regiunea ucraineană Donețk, după ce au preluat controlul asupra ultimelor două orașe din zona vecină Luhansk, anunța, miercuri, guvernatorul regional Serhiy Gaidai, citat de Sky News.
Oficialul ucrainean a mai spus că rușii au suferit pierderi grele în lunga luptă pentru a captura orașele gemene Sievierodonețk și Lisichansk, dar acum își canalizează eforturile pentru a se deplasa spre sud.
„Lupte grele au loc la marginea regiunii Luhansk. Toate forțele armatei ruse și rezervele au fost redirecționate acolo. Acestea înregistrează pierderi grele. O cantitate mare de echipament este trimisă spre regiunea Donețk. Bineînțeles, după regiunea Luhansk, Donețk se află în fruntea listei lor!”, a spus Gaidai.
Importul de gaze naturale lichefiate din SUA s-a triplat, la nivelul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a dezvăluit Ursula von der Leyen.
În contextul în care Kremlinul se străduiește să găsească mai mulți oameni pe care să îi trimită pe frontul din Ucraina, forțele rusești s-au retras de la granița cu Finlanda, țara nordică pe cale să se alăture NATO.