x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa de Est nu îl iubeşte pe Obama

Europa de Est nu îl iubeşte pe Obama

de Mihaela Matachita    |    15 Sep 2009   •   00:00

Cehii se simt trădaţi, polonezii călcaţi pe nervi, românii desconsideraţi şi responsabil pentru această stare de lucruri este preşedintele american, democratul Barack Obama, a relatat luni Associated Press.



Dacă fostul preşedinte George W. Bush  a curtat Europa de Est şi liderii acesteia s-au grăbit să se alăture coaliţiei antiteroriste după atacurile de la 11 septembrie, acum "mulţi oficiali dar şi cetăţeni obişnuiţi  sunt nemulţumiţi de ceea ce percep drept neglijare din partea administraţiei Obama". Este o schimbare mare pentru o regiune obişnuită cu legături călduroase cu Statele Unite.

"Acum vedem începutul indiferenţei", spune Tudor Sălăjean, istoric şi cercetător român. Mircea Mihăieş, directorul adjunct al Institutului Cultural Român ,spune că abordările lui Obama faţă problemele lumii "nu fac cât o ceapă degerată".

Doi din trei bulgari, cehi, polonezi şi români aprobă politica externă a lui Obama, potrivit unui sondaj de luna aceasta al German Marshall Fund. Dar cifrele pălesc în faţa celor din Europa de Vest, unde nouă din zece respondenţi îl sprijină pe noul preşedinte american.

Liderii cehi şi polonezi sunt supăraţi de ambivalenţa americană actuală faţă de amplasarea scutului antirachetă în ţările lor, plan iniţiat de Bush. Polonezii s-au simţit jigniţi de faptul că Statele Unite nu l-au trimis pe vicepreşedintele Joe Biden sau pe secretarul de stat Hillary Clinton la comemorarea începutului celui de-al doilea război mondial.

Românii, care sunt printre est-europenii ale căror trupe au luptat alături de forţele americane în Irak şi Afganistan, sunt deranjaţi de alegaţiile potrivit cărora guvernul lor ar fi permis CIA să înfiinţeze închisori secrete pentru interogarea teroriştilor, un lucru negat cu tărie de Bucureşti. Preşedintele Traian Băsescu, un suporter al lui Bush, a vorbit recent cu nostalgie despre "lista nesfârşită de obiective comune care au fost atinse" cu administraţia Bush. Anul acesta, pentru prima dată, Băsescu nu a venit la recepţia de la Ambasada SUA cu ocazia zilei de 4 Iulie. Iar noul ambasador american a trebuit să îşi prezinte scrisorile de acreditare în aceeaşi zi cu noii ambasadori canadian, olandez, filipinez, german şi mexican. Mark H. Gitenstein, noul ambasador al SUA, insistă că România rămâne "cea mai proamericană ţară din Europa". Dar profesoara Roxana Pop (28 de ani) nu este de aceeaşi părere:  "Ar trebui să ne mai slăbească...".

×
Subiecte în articol: externe