x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa: Modesta superputere

Europa: Modesta superputere

11 Noi 2009   •   00:00

Deşi la Washington, Moscova şi Beijing este la modă să se vorbească despre declinul şi şubrezirea Europei, deşi Uniunea Europeană (UE) este sfâşiată de numeroase divergenţe, iar băncile europene sunt copleşite de "active toxice", Europa prosperă, a relatat săptămânalul american Newsweek.

Potrivit Boston Consulting Group, în timp ce criza economică a obligat Rusia şi SUA să-şi tempereze orgoliile, iar China şi India se fie preocupate de probleme interne, anul acesta Europa a depăşit SUA la capitolul bunăstare, iar în viitor se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al UE să se apropie de cel al SUA şi al Chinei la un loc. Criza financiară a făcut ca blândul model capitalist european să fie unul de preferat pentru multe ţări, inclusiv pentru SUA. Colosala putere economică a Europei devine un sprijin pentru extinderea rolului său pe scena internaţională.

Revista aminteşte participarea UE la acţiuni în Bosnia, Irak , Afganistan etc. Ultimele tendinţe globale sunt în avantajul modelului european, consideră Newsweek. În ultimii 20 de ani, UE s-a transformat dintr-o piaţă comună haotică, total dependentă de tutela SUA, într-o superputere ambiţioasă, unică şi novatoare, cu o conducere colectivă. De aceea, în viitorul apropiat doar UE va putea concura cu adevărat SUA. (M.F.M.)

×
Subiecte în articol: externe