x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa nu trebuie să stea smirnă în faţa Americii

Europa nu trebuie să stea smirnă în faţa Americii

de Sînziana Stancu    |    03 Noi 2009   •   00:00

Europa nu trebuie să mai fie atât de supusă în relaţia cu SUA, ci să acţioneze unită în politica externă şi să se îndrepte către o stare a lucrurilor "post-americană", arată un studiu făcut de specialişti din Bruxelles.



Experţii Consiliului European pentru Relaţii Externe, un grup de reflecţie din Bruxelles care a realizat studiul "Către o Europă post-americană", atrag atenţia liderilor europeni că "fetişizarea" relaţiilor transatlantice trebuie să se încheie, asemenea unui mit care spune că securitatea continentului depinde de protecţia americană sau că interesele americane şi europene ar fi în esenţă aceleaşi, scrie Der Spiegel.

Un alt mit păgubos pentru Europa este că unitatea europeană ar dăuna relaţiei trans-atlantice, pentru că "o coalizare împotriva SUA ar fi improprie sau chiar contraproductivă, dată fiind «relaţia specială» pe care majoritatea ţărilor europene cred că o au cu Washingtonul", mai arată acelaşi studiu.

OPUSĂ VIZIUNII EUROPEI
"Globalizarea redistribuie din ce în ce mai mult puterea către Sud şi Est", scriu autorii studiului, adăugând că "SUA au înţeles acest lucru şi fac eforturi să-şi înlocuiască dominaţia globală, pe care au avut-o pentru o scurtă perioadă de timp, cu o reţea de parteneriate care să le asigure că vor rămâne o naţiune indispensabilă".

Atitudinea americană ar fi, în opinia autorilor studiului, opusă viziunii europenilor, care continuă să creadă în strategii şi filozofii născute din deceniile de hegemonie americană ce au dus la o atitudine exagerat de supusă faţă de SUA. Sunt foarte mulţi lideri politici europeni care cred că menţinerea unei relaţii apropiate cu SUA este un avantaj. În realitate nu este aşa, pentru că americanii pot profita de atitudinea lor flatantă faţă de ei şi îi pot angaja alături de ei în aventuri periculoase şi păguboase pentru europeni, cele mai recente exemple fiind războiul din Irak sau Afganistanul.

INFANTILI PENTRU WASHINGTON
Cu toate că le place să fie măguliţi de europeni, americanii nu dau doi bani pe atitudinea lor aproape umilă faţă de ei. "De la Washington comportamentul guvernelor europene faţă de americani este considerat aproape infantil, fiind o combinaţie între dorinţa de a capta atenţia şi evitarea asumării responsabilităţii", concluzionează studiu. Europa este adesea ignorată şi marginalizată de SUA sau, în cel mai fericit caz, ocolită. Iar când nici una dintre aceste tehnici nu dă rezultate, americanii adoptă tactica "dezbină şi stăpâneşte", în care lipsa consensului european este exploatată de Washington în folosul lui.

×
Subiecte în articol: externe