x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europenii sunt împotriva unei intervenţii militare în Siria, afirmând că din mii de morţi s-ar ajunge la zeci de mii de morţi

Europenii sunt împotriva unei intervenţii militare în Siria, afirmând că din mii de morţi s-ar ajunge la zeci de mii de morţi

de Mediafax    |    10 Mar 2012   •   07:16
Europenii sunt împotriva unei intervenţii militare în Siria, afirmând că din mii de morţi s-ar ajunge la zeci de mii de morţi

Ministrii europeni ai Afacerilor Externe au avertizat ca o interventie militara in Siria ar putea declansa "un incendiu la scara larga".

Orice discutie privind o interventie militara ar fi "contra-productiva", a declarat seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, in momentul sosirii la reuniunea informala a ministrilor europeni de la Copenhaga, de vineri.

"Trebuie sa evitam un incendiu la scara larga", care ar avea "consecinte intr-adevar dezastruoase pentru regiune, oameni si lume", a adaugat el.

Fostul secretar general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, care are programata pentru azi o vizita in Siria, a condamnat toate initiativele internationale de a inarma rebelii si a avertizat ca o continuare a militarizarii ar agrava situatia, un mesaj transmis deja de cateva saptamani de catre Statele Unite.

Inainte de inceperea discutiilor pentru o conturare a viitorului diplomatic european, unii ministri au declarat pentru presa, ca comunitatea internationala ar trebui sa adopte sanctiuni pantru a pune presiune asupra Damascului, incercand si o ajutorare umanitara a civililor.

"Sanctiunile au un impact asupra regimului sirian", a declarat ministrul olandez, Uri Rosenthal, in timp ce, conform lui Westerwelle, regimul presedintelui Bashar al-Assad, este intr-o "stare de dizolvare" crescatoare.

"Trebuie sa fim rabdatori", a declarat ministrul de Afaceri Externe din Luxemburg, Jean Asselborn.

"Din pacate, trebuie sa acceptam faptul ca inca exista multe victime. Dar o interventie militara ar fi mai grava", a adaugat el.

"Nu vom mai numara mortii in mii, ci in zeci de mii", a declarat Asselborn.

Este urgent sa se faca eforturi sustinute pentru a oferi asistenta umanitara pentru populatia siriana asediata, dar o interventie militara nu este solutia pentru a oferi un astfel de asistenta, a declarat ministrul austriac, Michael Spindelegger.

Livrarea de alimente si medicamente populatiei in timpul intreruperii luptelor ar fi "posibila doar daca toate partile implicare sunt de acord sa respecte acest lucru", a adaugat el.

Pe de alta parte, Statele Unite au comparat regimul presedintelui Bashar al-Assad cu "o familie mafiota", recomandand sustinatorilor sai sa "se gandeasca de doua ori" inainte de a asculta "ordinele de a ucide oameni nevinovati".

"Sub regimul lui Assad, puterea politica in Siria nu apartine nici Parlamentul, nici cabinetului ministerial, este concentrata in mainile unui fel de familie mafiota", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentul de Stat, Victoria Nuland.

Ea nu a precizat daca s-a referit la faptul ca Bashar al-Assad l-a urmat la putere pe tatal sau, Hafez, in anul 2000, sau la faptul ca fratele presedintelui sirian, Maher al-Assad, a fost acuzat de opozanti ca fiind principalul artizan al represiunii.

Daca regimul lui Bashar al-Assad "seamana cu o familie mafiota, cine este liderul?", a intrebat un jurnalist. "Credeti ca Bashar al-Assad este suficient de malign pentru a fi lider?".

"Eu nu disec interiorul acestei familii", a declarat purtatorul de cuvant. "Singurul lucru care se poate spune este ca Assad, este presedintele tarii si, prin urmare, este pe deplin responsabil" de violentele care au loc si care s-au soldat cu aproximativ 8.500 de decese, conform Observatorului Sirian pentru Drepturilor Omului.

"De aceea, singurul lucru logic este ca aceasta familie sa cedeaze puterea", a adaugat ea.

Cei "care sprijina regimul, care asculta inca ordinele de a ucide oameni nevinovati, trebuie sa se gandeasca de doua ori la ceea ce fac, la sangele de pe mainile lor, si ar trebui sa faca o alta alegere", a adaugat Nuland.

×