x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza

Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza

de Redacția Jurnalul    |    03 Dec 2023   •   22:40
Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza
Sursa foto: Hepta

Israelul a ordonat duminică mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza și în jurul acestuia, urmate de bombardamente intense. Ofensiva militară s-a mutat în jumătatea sudică a teritoriului, unde oficialii israelieni afirmă că se ascund lideri ai grupării militante Hamas.

Palestinienii din Fâșia Gaza au declarat că au rămas fără locuri unde să meargă în acest teritoriu izolat care se învecinează cu Israelul și Egiptul, relatează AP.

O mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori sunt înghesuiți în sud, după ce Israelul a ordonat civililor să părăsească nordul în primele zile ale războiului, care a fost declanșat de atacul din 7 octombrie al Hamas și al altor militanți care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, în sudul Israelului.

Organizația Națiunilor Unite estimează că 1,8 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați.

Au fost raportate bombardamente intense în jurul orașului Khan Younis și al orașului Rafah din sud, precum și în părți din nordul țării care au fost în centrul ofensivei aeriene și terestre zdrobitoare a Israelului.

Juliette Toma, director de comunicare la agenția ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat că aproape 958.000 de persoane strămutate se aflau în 99 de centre ale Națiunilor Unite din sudul Fâșiei Gaza.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a cerut încetarea războiului, afirmând că suferința civililor este "prea mult de suportat".

Ministerul Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, a declarat că bilanțul morților din 7 octombrie a depășit 15.500 de suflete. Ministerul nu face distincție între decesele civililor și cele ale combatanților, dar a declarat că 70% dintre morți sunt femei și copii. Acesta a precizat că peste 41.000 de persoane au fost rănite.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a afirmat că sute de persoane au fost ucise sau rănite de la încheierea încetării focului. "Majoritatea victimelor se află încă sub ruine", a declarat Ashraf al-Qidra.

Între timp, temerile legate de un conflict mai amplu s-au intensificat. O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie, a anunțat Pentagonul. Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacuri asupra a două nave pe care le-au descris ca fiind legate de Israel, dar nu au recunoscut că au vizat o navă a Marinei americane.

Speranțele pentru un alt armistițiu temporar în Gaza se sting. O încetare a focului de o săptămână care a expirat vineri a facilitat eliberarea a zeci dintre cei aproximativ 240 de ostatici israelieni și străini din Gaza în schimbul palestinienilor încarcerați de Israel. Dar Israelul și-a chemat acasă negociatorii, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că războiul va continua până când "toate obiectivele" vor fi atinse. Unul dintre acestea este înlăturarea Hamas de la putere în Gaza.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fasia gaza Khan Younis Israel hamas