x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Evadarea uimitoare a „violatorului de pe Facebook”. Un criminal cunoscut din Africa de Sud a fugit în Tanzania cu iubita sa

Evadarea uimitoare a „violatorului de pe Facebook”. Un criminal cunoscut din Africa de Sud a fugit în Tanzania cu iubita sa

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   19:00
Evadarea uimitoare a „violatorului de pe Facebook”. Un criminal cunoscut din Africa de Sud a fugit în Tanzania cu iubita sa

Criminalul Thabo Bester, cunoscut ca „violatorul de pe Facebook”, și-a înscenat propria moarte într-un incendiu dintr-o închisoare de maximă securitate din Africa de Sud, scrie CNN.

El a fugit în Tanzania, alături de iubita sa, o doctoriță cunoscută. Bărbatul a fost prins în orașul de frontieră Arusha și deportat. Thabo Bester are 35 de ani și a fost arestat, vineri, împreună cu prietena sa, dr. Nandipha Magudumana, și cu un cetățean mozambican pe nume Zakaria Alberto. Ministrul sud-african de Interne, Bheki Cele, spune că cei trei aveau mai multe pașapoarte și se aflau la 10 km de granița cu Kenya. 

Autoritățile sud-africane au preluat acum conducerea unei închisori de maximă securitate, administrată inițial de o firmă britanică de securitate.

Bester a fost din nou încarcerat în închisoarea Kgosi Mampuru Central Maximum din Pretoria.

„Îl supraveghem non-stop. Plasăm un contact 24/7 dintre el cu gardieni selectați și foarte bine pregătiți din cadrul Serviciilor Corecționale pentru a ne asigura că, indiferent de circumstanțele în care se va afla, vom fi la datorie și nu vom mai avea nicio breșă de securitate”, a explicat șeful Departamentului Serviciilor Corecționale din Africa de Sud (DCS), Makgothi Thobakgale.

Iubita bărbatului, medicul Nandipha Magudumana a fost și ea deportată, fiind complice. Ea a fost arestată, urmând să apară în fața instanței săptămâna viitoare. Va fi acuzată de crimă, fraudă, precum și de complicitate la evadarea australianului.

Tatăl femeii, Zolile Cornelius Sekeleni, în vârstă de 65 de ani, fost director de închisoare și Senohe Ishmael Matsoara, în vârstă de 38 de ani, au fost, de asemenea, arestați pentru complicitate la evadarea lui Bester. Cei doi bărbați sunt acuzați de „fraudă, crimă și incendiere” și vor fi judecați la un tribunal din Bloemfontein. Un judecător a ordonat ca aceștia să rămână în arest până la următoarea înfățișare în fața instanței, pe 17 aprilie, neavând deocamdată avocați.

Tjabo Bester a fost condamnat la închisoare pe viață, în 2012, pentru violarea și uciderea modelului Nomfundo Tyhulu. Anterior, o instanță la găsit vinovat de violul și jefuirea altor două femei, pe care le-a atras la el acasă prin intermediul rețelelor de socializare, iar presa locală l-a supranumit „violatorul de pe Facebook”.

În urma unui incendiu, care a avut loc în mai 2022, în închisoare, el a fost considerat mort dar în luna noriembrie, poziția oficială a autorităților penitenciare sud-africane, potrivit căreia Bester ar fi fost găsit mort în celula sa, a început să se destrame după un reportaj realizat de publicația locală de investigații GroundUp.

Autoritățile au ajuns ulterior la concluzia că trupul ars găsit în celula sa nu era Bester, iar persoana respectivă murise înainte de izbucnirea incendiului.

Luna trecută, DCS a declarat că Bester ar fi ieșit din unitate în timpul „debandadei produsă de evadarea bine calculată și organizată”. Acesta a preluat temporar conducerea închisorii de la compania britanică G4S și a suspendat trei dintre proprii funcționari.

„Extrem de îngrijorător este faptul că un vehicul privat a fost lăsat să intre în interiorul unității fără permis de intrare în ziua evadării, transportând probabil un cadavru necunoscut care a fost ars până la nerecunoaștere în celula 35. Acest lucru vorbește despre o unitate care și-a compromis sistemul de securitate”, a transmis luna trecută DCS.

Un raport de 22 de pagini, prezentat în paralel cu apariția oficialilor G4S în fața Comitetului de Portofoliu pentru Justiție și Servicii Penitenciare, arată că un telefon neautorizat și un laptop au fost recuperate în celula lui Bester după incendiu. Cererea lui Bester de a fi mutat la izolare pentru că „viața sa era în pericol” fusese aprobată cu doar trei zile înainte de evadare.

Prietena lui Bester, este medic și antreprenor cunoscut, cu peste 100.000 de urmăritori pe rețelele de socializare, unde și-a promovat aparițiile în mass-media și se lăuda cu premii precum Mail & Guardian's 200 Young South Africans of 2018.

×