x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eveniment ISTORIC la Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană

Eveniment ISTORIC la Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană

29 Noi 2013   •   09:56
Eveniment ISTORIC la Vilnius: Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană

Eveniment istoric la Vilnius, în cadrul celui de-al treilea Parteneriat Estic. Republica Moldova a parafat Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Marilor Duci ai Lituaniei. Din partea Republicii Moldova, pe Acordul de Asociere la Uniunea Europeană  și-a pus semnătura premierul Iurie Leancă.

"Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE", a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Citește și Băsescu, la Vilnius: Republica Moldova și Georgia fac un pas înainte, dar e "regretabil" pasul înapoi al Ucrainei

Miza cea mare a summit-ului trebuia să fie semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, pe care, însă, guvernul de la Kiev a refuzat să îl semneze. Oferta este, încă, pe masă, au anunţat înalţi lideri europeni.

Cu doar câteva ore înainte de dineu, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a avut o întrevedere trilaterală cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Presa comentează că şi cei doi oficiali au încercat să îl facă pe Ianukovici să se răzgândească şi să semneze Acordul. Ucraina era singura ţară care urma să semneze documentul, în timp ce Republica Moldova şi Georgia vor iniţia primii paşi ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pe lista invitaţilor la Summit figura şi ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Deşi a primit mandat de la preşedintele Traian Băsescu în urmă cu două zile să meargă la discuţii la Vilnius, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a rămas acasă.

Summitul Parteneriatului Estic este organizat de preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deţinută de Lituania. La reuniune vor lua parte înalţi oficiali ai statelor membre UE, ai instituţiilor europene şi ai celor şase state din Parteneriatul Estic.

×