x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondatorul grupului Wagner anunță rezolvarea divergențelor cu Ministerul Apărării de la Moscova

Fondatorul grupului Wagner anunță rezolvarea divergențelor cu Ministerul Apărării de la Moscova

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2023   •   13:45
Fondatorul grupului Wagner anunță rezolvarea divergențelor cu Ministerul Apărării de la Moscova

Fondatorul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, acuză conducerea armatei ruse de trădare deoarece ar fi refuzat să trimită muniții luptătorilor acestei formațiuni. Ministerul Apărării de la Moscova spune că afirmațiile sunt false și exaltate. Între timp, situația pare că s-a normalizat.

Șeful grupării paramilitare Wagner spune că luptătorii au început să primească muniție suplimentară de la conducerea armatei ruse, scrie Reuters. 
"Astăzi, la ora 06:00, s-a anunţat că a început transportul de muniţie. Cel mai probabil, lucrurile au început să se mişte. Până acum totul e pe hârtie, dar, aşa cum ni s-a spus, principalele documente au fost deja semnate", a scris acesta pe Telegram. 

Totodată, el a mulțumit celor care au contribuit la această decizie a administrației de la Moscova.

 "Multe mulţumiri celor care au acţionat în diverse moduri, cetăţenii obişnuiţi care au făcut tot ce au putut şi cei care, inclusiv de pe poziţii înalte, au exercitat presiune şi au luat decizii, astfel încât să înceapă să ne ofere muniţie. Vă mulţumesc. Mulţumiri şi de la băieţi".

Totodată, Vladimir Putin a cerut încetarea rivalităților din rândul forțelor ruse. 
"Trebuie să încetăm, şi vreau să subliniez asta, cu orice contradicţii, formalizări, duşmănii, neînţelegeri interdepartamentale şi alte prostii", a spus  liderul de la Kremlin în discursul său despre starea națiunii. 

Reacția Ministerului Apărării de la Moscova 

Ministerul Apărării de la Moscova răspunde acuzațiilor șefului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin și spune că afirmațile acestuia privind faptul că instituția a refuzat să trimită muniție luptătorilor acestei formațiuni sunt ''absolut false'' și  ''exaltate'', scrie EFE.
''Conducerea grupului comun de trupe în Ucraina acordă o atenţie specială, constantă şi prioritară dotării cu tot ceea ce este necesar a voluntarilor şi militarilor unităţilor de asalt'', transmite instituția, care însă îi numește ''voluntari'' pe mercenarii Wagner.

''Operaţiunile de luptă reuşite nu ar fi fost posibile fără sprijinul total al ofensivei de către artilerie, vehicule blindate şi alte arme de foc '', a transmis Ministerul rus al Apărării, care mai precizat că au fost realizate 18 incursiuni ale avioanelor de luptă pentru sprijinirea detașamentelor de asalt. 

Totodată, în intervalul 18-20 februarie, ''voluntarii'' escadroanelor de asalt au primit 1.660 de rachete pentru lansatoare de rachete multiple, 10.171 muniţii pentru tunuri de mare calibru şi mortiere, și 980 de proiectile de tanc.

''Toate solicitările privind furnizarea de muniţie pentru unităţile de asalt se onorează cât mai repede cu putinţă. Aşa a fost şi aşa va fi. În total, pe parcursul anului trecut, necesarul de muniţie pentru detaşamentele de asalt a fost satisfăcut în proporţie de 140%. Aceasta este prioritatea noastră.'', a transmis instituția, explicând că pe 25 februarie se va începe furnizarea de muniție cu necesarul pentru luna martie. 

De asemenea, a atras atenția că ''tentativele de a dezbina mecanismul strâns de interacţiune şi sprijin între diviziile grupului rus sunt contraproductive şi aduc beneficii exclusiv duşmanului''.

Fondatorul grupului Wagner acuză armata rusă de trădare

Acesta spune că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, nu le-a oferit luptătorilor Wagner muniție pentru a-i distruge, scrie Reuters. 
"Este deja o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi', a transmis acesta pe Telegram, precizând că cei doi șefi de la armată au interzis furnizarea de muniții și transport aerian membrilor grupării Wagner.
"Are loc pur şi simplu o opoziţie directă. Aceasta poate fi asimilat unei înalte trădări", insistă Prigojin. 

Supranumit și "bucătarul lui Putin" deoarece deținea o firmă de catering, el a devenit tot mai vizibil după invazia rusă în Ucraina, luptătorii Wagner aflându-se în prima linie a luptelor din regiunea Donbas. 

El a acuzat anterior că pe frontul de la Bahmut, regiunea Donețk, lipsea muniția. 
"Este o problemă foarte gravă. Apropo, există muniţie în ţară", a scris Prigojin pe Telegram.

Potrivit unor speculații, Ministerul rus al Apărării l-ar fi acuzat că încercă să fure victoriile armatei în cucerirea orașului Bahmut. Mai mult, gruparea Wagner nu mai recrutează pușcăriași pentru frontul din Ucraina deoarece i-a fost interzis de instituție.
Totodată, Vladimir Putin a refuzat cererile unor parlamentari de legalizare a companiilor militare private însă a cerut ca familiile mercenarilor să fie considerate egale cu cele ale soldaților privind acordarea de compensații materiale. 

 

×