x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Executaţi şi fotografiaţi

Executaţi şi fotografiaţi

de Carmen Plesa    |    05 Mai 2011   •   19:58
Executaţi şi fotografiaţi
Sursa foto: /Reuters

Hitler, Mussolini, Ceauşescu, Saddam Hussein... Înainte de cazul ben La­den, publicarea fotografiilor cu ca­davrele unor importanţi lideri au agitat lumea, amintesc publicaţiile Le Figaro şi La Razon, trecând în revistă ilustraţiile cu dictatorii fără viaţă.

La 26 aprilie 1945, Mussolini şi par­tenera sa, Clara Petacci, au fost capturaţi în apropiere de lacul Como, în nordul Italiei. Două zile mai târ­ziu, după un „simulacru de proces”, au fost împuşcaţi. Corpurile lor şi cele ale altor cinci şefi fascişti au fost expuse ca trofee în Piaţa Loreto din Milano, spânzurate de picioare. Mulţimea i-a scuipat, i-a înjurat şi a tras cu armele în „Duce”. Fotografii au fost prezenţi, iar imaginile au apărut apoi pe primele pagini ale ziarelor.

Multe teorii au circulat de-a lungul timpului în legătură cu sfârşitul lui Adolf Hitler. Chiar a fost găsit mort în buncăr sau a fugit? Stalin perso­nal i-a declarat preşedintelui american Harry Truman, în 1945, că Hitler era cu siguranţă în viaţă şi că se ascundea. Declaraţia lui Stalin a dat startul la numeroase investigaţii, mai ales că lipseau probe materiale concrete.

Misterul a fost sporit şi mai tare de o fotografie cu o sosie a lui Hitler gă­si­tă în buncăr. Iniţial, fotografia a fost difuzată ca fiind cea a dictatorului. Dar s-a demonstrat destul de re­pe­de că, de fapt, în imagine era Gustav We­ler, o sosie. A vrut Hitler să-şi în­sce­neze moartea, împuşcându-şi so­sia? Nu există vreo fotografie a dic­ta­torului mort, deşi sunt imagini şi în­registrări video ale cadavrelor so­ţi­lor Goebbels, care s-au sinucis în bun­căr.

Într-un final, s-a anunţat că Hitler şi-a tras un glonţ în cap şi că partenera sa, Eva Braun, a luat cianură. Conform ordinelor dictatorului, o gardă de corp ar fi ars cadavrele celor doi şi le-ar fi îngropat la trei metri de intrarea în buncăr. În zona indicată au fost găsite rămăşiţe umane, asupra cărora s-au făcut investigaţii care au arătat că acestea ar aparţine cuplului. În 1956, magistraţii germani au declarat că Hitler a murit la 30 aprilie 1945, declaraţie care se potrivea cu concluziile la care ajunseseră şi an­che­ta­torii americani. O fotografie cu craniul dictatorului a fost publicată. În 2009, cercetătorii americani au ară­tat că, de fapt, craniul din fo­to­grafia difuzată de autorităţile sovieti­ce aparţinea unei femei necunoscute.

Din galeria prezentantă de jurnaliştii francezi şi spanioli nu putea lipsi Nicolae Ceauşescu, devenit cu­vânt-cheie în presa internaţională de câte ori un dictator este adus în dis­cuţie. „La 25 decembrie 1989, după un proces expeditiv, şeful statului român, Nicolae Ceauşescu, şi soţia sa, Elena, au fost declaraţi vinovaţi de genocid şi condamnaţi la moarte. Au fost împuşcaţi la baza militară de la Târgovişte. Informaţia a fost difuzată la televiziune, dar populaţia încă avea dubii”, scrie Le Figaro. Ziarul francez aminteşte că în aceeaşi seară au­to­ri­tăţile au decis să difuzeze la televi­ziune imaginile execuţiei. „Ura faţă de fostul cuplu dictatorial fiind încă foarte vie, autorităţile au decis să-i îngroape pe ascuns, în plină noapte, în Cimitirul Ghencea din Bucureşti. Pe cruci erau trecute nume false”, scrie Le Figaro.

Jurnaliştii francezi mai remarcă faptul că între timp crucile au ajuns să afişeze numele reale şi că mormintele Ceauşeştilor au ajuns loc de pelerinaj. Le Figaro amin­teşte şi că testele ADN au arătat că, într-adevăr, cei îngropaţi la Ghencea sunt soţii Ceauşescu.

Dictatorul irakian Saddam Hussein a fost condamnat la moarte la 5 noiembrie 2006, pentru „crime îm­po­triva umanităţii”. Patru zile mai târ­ziu a fost spânzurat într-o cazarmă m­i­litară din Bagdad. La puţin timp, ima­gini cu execuţia au făcut înconjurul lumii, relansând polemicile pe te­ma pedepsei capitale. Premierul Nouri al-Maliki a cerut deschiderea unei anchete pentru a se afla cine a în­re­gistrat şi difuzat imaginele. Potri­vit mai multor surse, ar fi vorba despre un înalt demnitar irakian. Ancheta nu a ajuns încă la o concluzie.

La Razon publică şi o fotografie cu cadvrul liderului bolşevic Leon Troţki, asasinat în 1940 în Mexic, la comanda lui Stalin. Publicaţia spa­niolă aminteşte însă şi de un caz care seamănă cu cel al lui ben Laden. În anii '60, Mossadul a reuşit să-l prindă, în Argentina, pe Adolff Eichman, unul dintre puţinii supravieţuitori ai regimului condus de Adolf Hitler. Eichman a fost dus în Israel, unde a fost judecat şi condamnat la moarte prin spânzurare. Corpul său a fost ars, susţin autorităţile israeliene, pentru a se evita ca rămăşiţele sale să devină motiv de venerare.

 

Decoraţii, testament spiritual şi un câine-erou
n) Lupta împotriva terorismului nu se încheie cu succesul operaţiunii „Geronimo”, a declarat ieri secretarul de stat american Hillary Clinton. „Să nu uităm că lupta pentru stoparea Al-Qaeda şi aliaţilor săi nu se opreşte cu o moarte, chiar dacă această moarte constituie un mesaj fără echivoc al hotărârii ferme a comunităţii internaţionale de a se opune terorismului.”

n) Unul dintre membrii comandou­lui Navy Seal care a efectuat raidul asupra complexului din Abbotta­bad, în Pakistan, în care a fost ucis Ossama ben Laden, liderul reţelei teroriste Al-Qaeda, este un câine, relatează Fox News în pagina electronică. Acest „câine-erou” este antrenat pentru depistarea explo­zivilor, precizează postul de tele­vi­ziu­ne, citând The Sun. Câinele nu a fost încă identificat, dar, potrivit unor speculaţii, este vorba fie des­pre un Malinois belgian, fie despre un Ciobănesc german, rase utilizate în mod frecvent în raiduri din Afganistan şi Irak.

n) Un ziar kuweitian a publicat ul­ti­mul mesaj al lui Ossama ben Laden către copiii şi soţiile sale, transmite Telegraph. El le cere iertare copiilor săi că i-a neglijat, fiind prea ocupat cu Jihadul, şi îşi îndeamnă nevestele să nu se recăsătorească. Documentul are patru pagini şi este datat 14 decembrie 2001, la câteva luni după atacurile Al-Qaeda împotriva Statelor Unite.

n) Membrii comandoului care l-a ucis pe Ossama ben Laden s-au reîntors în Statele Unite, indică surse mili­tare citate de ABC. Ei se află la An­drews Air Force Base, în apro­piere de Washington. Postul american CBS transmite că membrii unităţii de elită vor fi decoraţi într-o ceremonie secretă.
• Irina Cristea

Elicopterul ultrasecret, aproape deconspirat
După succesul misiunii „Gerono-nimo”, încheiate cu uciderea lui Ossama ben Laden, analiştii militari americani vorbesc despre existenţa unei noi generaţii de elicoptere de luptă. Numai aşa poate fi explicat felul în care comandoul Navy Seal a putut fi transportat până la ţintă fără a alerta pe nimeni sau a trezi măcar suspiciuni. Un fost oficial din cadrul Departamentului Apă­rării, Dan Goure, vicepreşedinte al Lexington Institute, a declarat că nu a mai văzut ceva asemănător. „Este o premieră”, a declarat Goure.

„Nu ai fi ştiut că vine direct spre tine. Iar acest lucru este important, pentru că acestea (elicoptere) merg repede şi la altitudine mică, iar dacă nu produc un zgomot care să te pre­vină că vin spre tine, nu reacţionezi, până când e prea târziu. A făcut, în mod clar, parte din succesul ope­ra­ţiunii”, a adăugat el. Un fost aviator pentru ope­raţiuni speciale a decla­rat, pentru The Army Times, că, în afară de modi­ficările pentru redu­cerea zgomo-tului, formele, în ge­neral, ale epavei – unghiurile ascuţite şi suprafe­ţele ca­racteristice, mai degrabă, avioa­ne­lor invizi­bile – constituie o dovadă supli­men­tară că este vorba despre o va­­riantă modificată de Blackhawk. Un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului a declarat, pentru ABC News, că Departamentul Apărării nu va comenta „absolut deloc” cu privire la elicopterul dis­trus.

Vecinii lui ben Laden din Abbottabad au declarat că au auzit elicopterele, în noaptea de duminică spre luni, doar când se aflau deasupra lor. Acope­ri­rea rotoarelor şi designul special al acestora elimină zgomotul elicop­te­relor în timp ce zboară, a de­clarat Bill Sweetman, redactorul-şef al pu­blicaţiei Defense Technology Inter­na­tional.

Un fost consilier în domeniul luptei contra terorismului, Ri­­chard Clarke, consultant ABC News, a de-clarat că după foto­gra­fie­rea părţilor de epavă, SUA au mo­ti­ve de îngrijorare. „Piese din elicop­ter ar putea fi în drum spre China”, a adăugat el.
• Irina Cristea

×
Subiecte în articol: externe