Cel mai mare exerciţiu militar de la sfârşitul Războiul Rece al forţelor ruse, Zapad 2017, a început şi va dura până pe 20 septembrie. Obiectivul principal al exerciţiului este pregătirea trupelor Rusiei pentru un război major. Mesajul transmis de acest exerciţiu militar este că armata Rusiei, aproape la trei decenii de la căderea Uniunii Sovietice, este în continuare o forţă de temut, scrie TIME.
Într-un comunicat care anunţă începutul manevrelor, Ministrul Apărării din Rusia afirmă că aceste exerciţii au un “caracter pur defensiv şi nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări în mod specific”.
Vecinii Rusiei se tem că în spate s-ar ascunde un alt obiectiv pentru exerciţiul militar Zapad 2017. Cu câteva săptămâni înainte de începerea exerciţiului militar, Polonia a avertizat că Zapad 2017 poate fi folosit ca un pretext pentru o invazie rusească. Lituania, aliată a Statelor Unite ale Americii şi membră NATO, a anunţat că plănuieşte să construiască un gard pentru a împiedica trupele ruseşti să se strecoare pe teritoriul lor în timpul exerciţilor militare. “Oamenii se tem că acesta este un cal Troian”, a spus comandantul forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii din Europa, Generalul Ben Hodges.
Forţele Statelor Unite ale Americii şi ale Europei şi-au intensificat patrula în regiunea unde se vor ţine exerciţiile militare, iar după o serie de negocieri tensionate, Rusia a permis mai multor observatori din alianţa NATO să monitorizeze exerciţiile.
Cu toate acestea, gestul de transparenţă nu a reuşit să calmeze prea mult îngrijorările. Exerciţiul militar Zapad se ţine o dată la patru ani de-a lungul graniţei Rusiei cu Uniunea Europeană. În fiecare an, exerciţiul Zapad include şi un atac nuclear simulat împotriva naţiunilor europene. În 2009, ţinta ipotetică a fost Polonia, iar în 2013 Suedia.
Scenariul pe care Zapad 2017 îl urmează include, de această dată, trei ţări fictive: Veishnoria, Vesbaria şi Lubenia. Astfel, în cadrul scenariului se presupune că Belarusul este invadat, iar inamicul, format din grupuri extremiste, caută să planeze discordia între Moscova şi Minsk.
Analistul Alex Kokcharov, într-o postare pe Twitter, a scris că Veishnoria reprezintă zona romano-catolică a Belarusului, Vesbaria reprezintă Lituania, iar Lubenia reprezintă Polonia.
Rusia a declarat că va avea 13.000 de trupe, însă oficiali ai NATO, experţii şi liderii politici europeni au atras atenţia că adevăratul număr este de 100.000 de trupe, iar, astfel, Rusia ar încălca prevederile de transparenţă ale Documentului de la Viena.