x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXOD masiv din Siria: Numărul refugiaţilor depăşeşte două milioane de persoane

EXOD masiv din Siria: Numărul refugiaţilor depăşeşte două milioane de persoane

03 Sep 2013   •   10:03
EXOD masiv din Siria: Numărul refugiaţilor depăşeşte două milioane de persoane
Sursa foto: JAMAL NASRALLAH/EPA

Numărul refugiaţilor sirieni depăşeşte de acum două milioane, a anunţat, astăzi, într-un comunicat Înaltul comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR), care aminteşte că în urmă cu un an numărul lor era de 230.671 de persoane, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Siria a devenit marea tragedie a acestui secol, o calamitate nedemnă cu suferinţe şi deplasări de populaţie fără echivalent în istoria recentă", subliniază în acest comunicat Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi Antonio Gutteres.

"Singura consolare este umanitatea şi fraternitatea de care dau dovadă ţările vecine, primind refugiaţi şi salvându-le viaţa", a adăugat Guterres.

"Lumea îşi asumă riscuri fiind periculos de tolerantă faţă de catastrofa umanitară siriană (...) Dacă situaţia continuă să se deterioreze în acest ritm, numărul refugiaţilor va creşte şi unele ţări vecine vor ajunge într-un punct fără întoarcere", a subliniat emisarul UNHCR, Angelina Jolie.

"Lumea este tragic de dezbinată cu privire la modalitatea de a pune capăt conflictului sirian", a subliniat actriţa. "Dar nu ar trebui să existe niciun dezacord în privinţa necesităţii de a curma suferinţele umane, nici vreo îndoială cu privire la responsabilitatea lumii de a face mai mult. Noi trebuie să le venim în ajutor milioanelor de persoane nevinovate alungate din propriile locuinţe şi să creştem capacitatea ţărilor vecine de a gestiona acest aflux", a adăugat ea.

Acest număr de două milioane este format din sirieni care au fost înregistraţi ca refugiaţi sau care sunt în aşteptarea acestui statut. La sfârşitul lui august, populaţia de refugiaţi se ridica la 110.000 în Egipt, 168.000 în Irak, 515.000 în Iordania, 716.000 în Liban şi 460.000 în Turcia. Aproximativ 52 la sută din această populaţie sunt copii cu vârste mai mici de 17 ani. UNHCR a anunţat la 23 august că numărul copiilor refugiaţi sirieni a depăşit un milion.

UNHCR aminteşte că aproximativ 4,25 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Siriei, potrivit statisticilor care datează din 27 august şi au fost publicate de OCHA, Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. Luate în ansamblu aceste cifre, rezultă că peste şase milioane de persoane sunt dezrădăcinate, o situaţie fără precedent în vreo altă ţară, subliniază UNHCR.

×