x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experiment belgian: pușcăria judecătorilor

Experiment belgian: pușcăria judecătorilor

19 Sep 2022   •   07:05
Experiment belgian: pușcăria judecătorilor

Noua închisoare de la Haren, din nord-estul Capitalei belgiene, a fost „inaugurată” în weekend de 55 de magistrați - judecători penali, judecători de instrucție, procurori și stagiari judiciari. De sâmbătă, ora 9, toți au intrat voluntar la pușcărie, pentru a experimenta viața de zi cu zi a unui deținut. Acțiunea inedită, anunțată de ministerul federal al Justiției, urma să se încheie duminică după-amiază.

Voluntarii au fost supuși acelorași condiții de detenție ca și deținuții reali: același programul zilnic, aceeași mâncare, dar și activitățile obligatorii. Astfel, printre altele, magistrații au fost angajați la bucătărie și la spălătorie. Ei nu și-au putut folosi telefoanele mobile, dar au avut posibilitatea de a primi vizite în familie, la fel ca și deținuții adevărați. Magistrații au avut o seară de sâmbătă foarte scurtă, luminile fiind stinse  la ora 22.

 

Experimentul a permis, de asemenea, personalului închisorii să-și facă „încălzirea”  în noua închisoare Haren. „Pe de o parte, personalul închisorii se poate pregăti pentru deschiderea efectivă a închisorii, iar pe de altă parte, magistrații vor avea o idee despre viața de zi cu zi a deținuților și despre funcționarea unei închisori”, a declarat ministrul Justiției, Vincent Van Quickenborne. „Fără îndoială, acest lucru îi va ajuta să evalueze dacă privarea de libertate este cea mai bună soluție pentru o persoană care a făcut o greșeală”, a spus acesta.

„Sat penitenciar”

Noua închisoare Haren, cu o capacitate de 1.190 de deținuți, va înlocui închisorile Forest, Saint-Gilles și Berkendael. Marea diferență cu închisorile tradiționale este că este un sat penitenciar, cu clădiri mai mici și unități de locuit separate, fiecare cu aproximativ 30 de locuri - scrie cotidianul La Libre Belgique.

În acest fel, deținuții vor putea fi împărțiți în funcție de profilul și vârsta lor. Unitățile de locuit vor fi adaptate nevoilor grupului țintă. Datorită ecusonului, deținuții se vor putea mișca mai liber în interiorul zidurilor decât într-o închisoare tradițională. De asemenea, va fi încurajată detenția deschisă sau semideschisă, pe baza unei analize a profilului fiecărui deținut.

Oficial, închisoarea de la Haren se va deschide pe 30 septembrie

„Terminus”. Acesta a fost cuvântul-cheie care elibera orice participant care nu mai putea suporta scufundarea în mediul penitenciar

 

×